To je to što me zanima!

'Obnova kuća u poplavljenim područjima teče prema planu'

Do sada su započeli radovi na obnovi na 78 kuća u naseljima Đurići, Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Strošinci. Počela je obnova i na osam zgrada javne namjene
Vidi originalni članak

Prema informaciji iz Ministarstva graditeljstva u srijedu se započelo sa prikupljanjem izjava za obnovu poplavljenih kuća na području Gunje u vlasništvu fizičkih osoba.

Nakon što je prikupila svu potrebnu dokumentaciju, Služba koordinacije pozvala je prve vlasnike/korisnike poplavljenih kuća, upoznala ih je s kategorijom oštećenja u koju je njihova kuća svrstana, procjenom građevinske štete, obimom radova na obnovi i mogućim načinima obnove. Nakon što se vlasnik/korisnik odluči za način obnove, novčano obeštećenje ili obnovu u organizaciji Države, on potpisuje izjavu temeljem koje se nastavlja postupak obnove, stoji u obavijesti ministarstva.

Dalje se navodi kako su na terenu organizirane dvije službe za koordinaciju i to jedna zadužena za područje Gunje, a druga za područje općina Vrbanja i Drenovci. Do sada su započeli radovi na obnovi na 78 kuća u naseljima Đurići, Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Strošinci. Od tog broja 57 vlasnika/korisnika odlučilo se za isplatu novčanih sredstava, a 21 vlasnik/korisnik kuća potpisao je izjavu da želi da radove na sanaciji posljedica poplave provede Država, stoji u obavijesti ministarstva. U isto vrijeme vrši se i uklanjanje ruševnih kuća tako da je do sada  uklonjeno ukupno 117 takvih kuća na području naselja Račinovci, Rajevo Selo i Gunja

Postupak obnove započeo je i na osam zgrade javne namjene kao što su škola i ambulanta, a tijekom ovih dana trebali bi započeti i radovi na sanaciji područne škole u Gunji. Iz ministarstva posebno napominju kako se brojčani podaci mijenjaju iz dana u dan kao i da obnova područja stradalih u poplavi teče prema planu.




Idi na 24sata

Komentari 13

  • Petar Adamović 07.08.2014.

    Imaju oni plan.Evo dolazi nova poplava,pa misle da ne rade dva puta i čekaju da prođe.

  • Stelios 07.08.2014.

    Koja je garancija da nove i obnovljene kuće neće dočekati istu sudbinu ? Dno rijeke Save se nekada čistilo redovno. Od početka 90-tih se to ne radi. Porastaj dna rijeke Save koja nema više svoju prvobitnu dubinu također je uzrokovao poplave većih razmjera, jer je sad cijelom svojom dužinom dno puno pliće što dovodi do ranijeg izlijevanja vode iz korita rijeke. Paralelno sa izgradnjom i obnovom kuća trebalo bi raditi i na izgradnji brana kako se više ne bi dogodila ovakva katastrofa. Vani su to napravili metalnim ogradama koje se po potrebi same izvlače u visinu u odnosu na nivo vodostaja. No, očito je da smo mi u Europi samo na papiru koji trpi sve i svašta.

  • kresimirvulic 07.08.2014.

    U poplavljenim područjima jedino Sava teče prema planu. Ništa drugo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare