To je to što me zanima!

Obnovljenu školu u Zagrebu oslikali muralom za djevojčicu koja je poginula u potresu

Osnovna škola Dr. Ivan Merz otvorena je u ponedjeljak nakon obnove, a na školi je osvanuo i mural posvećen Anamariji Carević, djevojčici koja je istu školu pohađala, a poginula je u potresu 2020.
Vidi originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je na prvi dan nove nastavne godine otvorio jednu od najteže u potresu oštećenih škola - Osnovnu školu "Dr. Ivan Merz".

U cjelovitu obnovu te škole uložili su gotovo 60 milijuna kuna, od čega je pola dobiveno je iz fondova Europske unije. Tomašević je izrazio nadu da će gotovo cijelu tu investiciju povući iz EU fondova.

Obnovljenu školu oslikali su muralom koji je posvežen Anamariji Carević, djevojčici koja je poginula u potresu koji je u ožujku 2020. pogodio Zagreb.

'Ovo je gotovo nova škola'

"Iznimno mi je drago da se nakon godinu i pol dana radova škola konačno otvorila, da učenici i nastavnici više neće morati biti u drugim školama nego ovdje svoj na svome", istaknuo je.

Tomašević kaže kako je riječ o školi otvorenoj prije 120 godina, no može reći da otvaraju novu školu, jer je ojačana tako da može izdržati i jači potres od onog koji je nažalost pogodio Zagreb prije dvije i pol godine. Uređena je i opremljena kao jedna od najmodernijih u Hrvatskoj. 

Ravnatelj škole "Dr. Ivan Merz" Jurica Šperanda rekao je da je u školi 380 učenika, a prije potresa ih je bilo 450, te očekuje da će se učenici koji su morali odseliti, vratiti u školu. 

Šest novih školskih objekata za oko dvije tisuće učenika

Uz OŠ "Miroslava Krleže", to je jedna od dvije škole u kojima je završena cjelovita obnova, uključujući i državne institucije.

Tomašević je rekao da će se danas, kada je riječ o cjelovitoj obnovi, otvoriti još dvije škole, te učenički dom "Ante Brune Bušića", a još tri škole, nove ili dograđene, bit će puštene u nastavu. Ukupno je to šest novih školskih objekata koji počinju s radom za oko 2000 učenika.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • 05.09.2022.

    Kad je škola sagrađena prije 120 godina, objavljeno je, među mnogo ostalog, i sljedeće: Troškovi gradnje iznosili su 206 000 kruna, a pojedine stavke bile su: - troškovi izgradnje 155 000 kruna - troškovi uvođenja parnog grijanja 22 132 krune - izdatak za izradu ograde duge 300 metara 18 646 kruna - troškovi izrade vanjske kanalizacije 10 250 kruna Izvođači radova bili su uglavnom poduzetnici i obrtnici iz Zagreba: -nacrte je izradio Gradski građevni ured pod vodstvom tehičkoga savjetnika Milana Lenucija; -gradnja je povjerena zagrebačkom građevnom poduzeću Hönigsberg i Deutsch i Filip Erfort; -stolarske radove izveli su Antun Kotak i Franjo Mihoković; -bravarske radove obavio je Mirko Breček, građevni i umjetni bravar; -staklarske radove izvelo je Dioničko društvo za hrvatsku industriju stakla; -ličilačke radove izveo je Josip Wendler, pokostar i ličilac; -vodovod je uveo Aleksandar Maruzzi, limar; -podove je izradila Tvornica parketa i paropila iz Zagreba; -soboslikarske radove izveo je Albert Habrich, slikar soba; -tapetarske radove obavila je Prva hrvatska tvornica žaluzija i roleta G. Skrbić. stodvadeset godina kasnije tražim bilo kakve slične podatke o ovoj obnovi, samo tender dokumentacija "pod ključem" ... kako je bilo super njima prije sto godina ... da su se parketi digli (doduše, to se naravno nije dogodilo), znali bismo u koga uprijeti prstom ... ovako ne znamo ni tko je na natječaju i čijom odlukom dobio crtanje murala, a kamoli što drugo

  • hrvoje42 05.09.2022.

    a šta se onda njih dva koji k imaju slikati,pa nisu oni to nacrtali

  • VANZEMULJAC 05.09.2022.

    Lažov

Komentiraj...
Vidi sve komentare