To je to što me zanima!

Iako ima virus zapadnog Nila, ipak nije u životnoj opasnosti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pacijentovo (65) stanje je još loše i zahtijeva daljnje bolničko liječenje, rekao je dr. Nenad Pandak, dodavši kako ne smatra da je to jedini zaraženi pacijent u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Muškarac (65) iz Slavonskog Broda prije četiri tjedna primljen je u bolnicu sa simptomima gripe. No njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo pa su liječnici posumnjali u virus zapadnog Nila. U četvrtak poslije podne stigli su prvi nalazi koji su potvrdili njihovu sumnju, a u narednih dan ili dva trebali bi stići dodatni laboratorijski nalazi koji će to službeno potvrditi. 

– Kod pacijenta se radi o upali moždane ovojnice i sada smo već sigurni da se on zarazio virusom zapadnog Nila. Desetak dana prije nego se razbolio boravio je u Vojvodini na prostoru odakle je najviše pacijenata na liječenju u Beogradu, pa je za pretpostaviti da ga je tamo neki od komaraca svojim ubodom zarazio. Pacijent je sada stabilno i ne nalazi se u životnoj opasnosti, ali je njegovo zdravstveno stanje još loše i zahtijeva daljnje bolničko liječenje – rekao je dr. Nenad Pandak, šef Infektološkog odjela Opće bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, dodavši kako ne smatra da je to jedini zaraženi pacijent na našim prostorima. 

'Virus prenose domaći, a ne tigrasti komarci'

- Virus zapadnog Nila nije prenosiv s čovjeka na čovjeka ili životinje na životinju i prenose ga komarci, naši domaći, a ne tigrasti. Komarci su se vjerojatno hranili krvlju zaražene ptice, najčešće vrane, pojasnio je dr. Pandak. 

Virus najviše pogađa starije osobe, ljude slabijeg imuniteta, kronične bolesnike i muškarce. 

Počinje kao gripa, a onda slijedi upala moždane ovojnice

Bolest se u početku manifestira kao obična gripa praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, mučninom i povraćanje, a u kasnijoj fazi nastupa upala moždane ovojnice što može biti pogubno. 

U susjednoj Srbiji do sada je zaraženo dvadesetak ljudi, troje je umrlo i svi su stariji od 50 godina.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Ivana27_1 09.09.2012.

    komarci...zohari..ptice...svinje..krave...sta jos?na red dolaze mace i psici?o ljudi moji!

  • reticulli 07.09.2012.

    dajte više sa širenjm panike i gluposti , boli me više za tigraste komarce, lude krave, ptičju i svinjsku gripu , nekom fali love da osiromaše i ovako jadan ispaćen siromašan i gladan narod

  • MajaMišić 07.09.2012.

    Zelim covjeku brz oporavak !

Komentiraj...
Vidi sve komentare