To je to što me zanima!

Obračun rata po 5,8 možda, kamate za 10 godina nikako

Bankari ne pristaju na zahtjev da se razlika od 5,8 kuna do stvarnog tečaja plati bez kamata za 10 godina. Plaćanja kamata mogli bi biti oslobođeni socijalni slučajevi
Vidi originalni članak

Bankari su se u ponedjeljak opet sastali kako bi ustvrdili da je prijedlog Vlade o smanjenju rate u kolovozu za korisnike kredita u švicarskim francima neprovediv. Kako doznajemo, bankari su razgovarali o ublaženom modelu koji Vlada nudi pa bi tako mogle prihvatiti niže kamate i tečaj od 5,8 kuna za franak po kojem bi se obračunavale rate, ali ne prihvaćaju da korisnici kredita ostatak duga vrate tek nakon deset godina i da on bude beskamatan. Plaćanja kamata eventualno bi mogli biti oslobođeni teži socijalni slučajevi. Također smatraju da klijenti moraju odlučiti žele li otplaćivati po tom modelu, ili žele konverziju kredita iz CHF u euro.

Novi sastanak

Riječ je o prijedlogu koji nije konačan, o njemu se samo raspravljalo, a od Vlade bankari očekuju poziv na novi sastanak sljedeći tjedan. Navodno je Vlada u pomoć za rješenje problema pozvala svog savjetnika Borislava Škegru. Vlada bi sada u stvari trebala drukčije definirati svoj prijedlog mjera. Iz Vlade doznajemo kako su, prema njima, banke te koje moraju definirati prijedloge. Oni samo zapažaju da tečaj raste, da je mnogo građana pod upitnom egzistencijom te da i bankama postaje sve teža naplata kredita. Tvrde da su oni svoj prijedlog dali i da on ne zadire u dužničko-vjerovničke odnose. A banke se i dalje ne protive, kao drugoj soluciji, uvođenju poreza na banke, ali da se točno zna gdje će prikupljeni novac biti usmjeren.

Franak prema 7 kuna

Franak je opet ojačao prema kuni, danas je 6,85 kuna i opasno se približava razini od sedam kuna, kakva su i bila predviđanja nakon pada američkog rejtinga i upitnog rješavanja krize u Europi. Švicarska Vlada izvanredno je zasjedala kako bi našla načina za obuzdavanje rasta tečaja, a tamošnji ekonomisti i izvoznici traže uspostavu privremenog zaštitnog tečaj franka prema euru.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • allesto 09.08.2011.

    Stoljećima Švicarska , Švicarci i švicarske banke žive od čuvanje kapitala bogatih ( zlato, novac, nakit itd..) Čini se da im je prije par godina palo na pamet kako da izlihvare dobar dio EU građana srednjeg sloja . Najpogodniji za to bili su oni iz bivšeg socijal-boržujskog bloka, a sadašnje nove članice EU-a zbog niske akumulacije osobnog kapitala..Zato bi Vlade zemalja u kojima su se građani zaduživali u švicarskim francima trebale hitno razmotriti i riješiti ovo pitanje u zajedničkom interesu.. "divljanje" franka miriše više na međunarodnu prevaru nego na normalna kretanja na financijskim tržištima...Po svemu sudeći najprije su "navučene" poslovne banke na smišljeno povoljan švicarski franak ( u samo 2-3 godine posudili švicarce polovici svojih štediša ), a zbog njihove pohlepe i nedužni građani..Ako se ništa ne poduzme na nivou Vlada zaduženih ova situacija postati će veliki problem .U ovom neprirodnom divljanju franka stradavaju zaduženi i državne kase jer se mnogi odriču dosadašnje normalne potrošnje da bi mogli otpalćivati rate kredita. A zaduženi postaju robovi novog doba jer većina osobnog kapitala odlazi preko poslovnih banaka ( same uzimaju masni dio kolača ) prema švicarskim bankama koje imaju franak pod kontrolom..

  • gandi1 09.08.2011.

    Pun mi je klinac da zbor par kretena zaključujete kako su svi idioti i ne znaju planirati kućni budžet. Kada smo podizali kredit pazili smo, (kao i velika većina) da nam ostane za normalan život. Jer kad imaš djecu koju moraš školovati i oblačiti, teško možeš zaboraviti da ti treba nešto novaca i ostati i za takve stvari. problem je što su kamate i tečaj sada pojele sav taj novac koji smo mi planirano ostavili za tekuće troškove. Plaće naravno ne prate sveopća poskupljenja života, ukoliko je netko sretan da radi.

  • gandi1 09.08.2011.

    Tečaj EUR nije izišao iz granica u kojima je svih ovih godina varirao max.4-5%, a tečaj CHF je skočio preko 30%. Zato molim pametnjakoviće koji kažu kako treba čitati ugovore o kreditu da ne lupetaju gluposti. Neka se javi jedna osoba koja je došla u banku i rekla "znate meni ne odgovara taj i taj članak ugovora, želim da to promjenite ili neću kod vas podići kredit". Osoba koja je to izrekla i kojoj su naravno prihatili primjedbe. Da u banci prihvaćaju primjedbe na uvjete kreditiranja, jedva čekaju da ih se upozori kako su nekorektni i u stvari lešinari.

Komentiraj...
Vidi sve komentare