To je to što me zanima!

Od 1.000 do 2.000 'žutih prsluka' prosvjedovalo u Parizu

Pariška policija objavila je da je na ovom prvom skupu organiziranom u nedjelju - dosad su se održavali subotom - sudjelovalo 1.500 "žutih prsluka"
Vidi originalni članak

Od 1.000 do 2.000 "žutih prsluka" sudjelovalo je u nedjelju u mirnoj prosvjednoj šetnji u Parizu, točno tri mjeseca od početka tog društvenog prosvjednog pokreta koji ima sve manju potporu u javnosti, javlja novinarka AFP-a.

Povorka koja je oko podneva pošla s avenije Elizejske poljane bivala je sve veća kako se približavala Marsovu polju, odredištu prosvjeda koji je bio prijavljen u policiji i koji je osiguravao velik broj njezinih pripadnika.

Oko 16,00 sati gotovo svi sudionici su se razišli a neki su se htjeli vratiti na Elizejske poljane, izvijestila je novinarka.

Pariška policija objavila je da je na ovom prvom skupu organiziranom u nedjelju - dosad su se održavali subotom - sudjelovalo 1.500 "žutih prsluka".

U subotu je ministarstvo unutarnjih poslova pobrojalo 41.500 prosvjednika diljem Francuske i 5.000 u Parizu, što je manje u odnosu na prethodne tjedne, ali taj broj osporavaju  prosvjednici koji iznose dvostruko veći broj (104.070).

Prosvjedni pokret koji je nastao na društvenim mrežama zbog povećanja poreza na gorivo proširio se čitavom Francuskom i nagnao vladu da donese socijalne mjere i počne veliku nacionalnu raspravu.

"Žuti prsluci" se protive fiskalnoj i socijalnoj politici vlade, traže veću kupovnu moć a neki među njima pozivaju predsjednika Emmanuela Macrona da dade ostavku.

Većina Francuza (52 posto, porast od 15 postotnih bodova) ocjenjuje da "žuti prsluci" moraju "prekinuti prosvjed i svoje djelovanje", pokazuje anketa Ifopa za Journal du Dimanche.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 18.02.2019.

    Francuzi su se digli zbog većeg poreza na gorivo, a naša vlast godinama prepušta naftnu industriju drugome, dajući mu tržište, nalazišta nafte i plina,koncesije, benzinske, rafinerije...... I dok ovih dana naši ( stranac je uložio u kadrove, podmazao ) gase vlastitu rafineriju i daju na tanjuru domaću sirovu naftu te dižu ruke od petrokemije, Francuzi se bore. U Hrvata je najjače geslo: -Tak mora biti,.... Industrija uz pad 6,6% zamire , a ljudi bježe van. Ne žele svi biti skladištari, vatrogasci, čuvari, čistačice,... raditi preko agencija političara, biti na određeno po tri godine, raditi za umanjenu plaću. Naša mladež odabire odlazak izvan zemlje jer je nemoguće išta izboriti javno. Aparat je posložen ...

  • mestar 17.02.2019.

    Francuzi poznati kao revolucionari i nacionalisti, po tome im nije ni jedna europska drzava ravna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare