To je to što me zanima!

Od 2018. ukida se dodatak na staž i uvodi 12 platnih razreda

Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva. Policija ostaje po starome, a o pravosudnim se policajcima i carinicima još pregovara
Vidi originalni članak

Većini zaposlenih u državnoj upravi plaće će se na početku 2018. zadnji put povećati za 0,5% temeljem radnog staža iz 2017. jer se nakon 2018. ukida dodatak na staž i povišica veže uz ocjene.

Stečeni dodatak na staž ostaje pa, primjerice, službenik koji je 20 godina proveo u upravi neće izgubiti 10 posto plaće koja je proistekla iz dosadašnjeg staža, ali buduće će povišice ovisiti o ocjeni njegova rada. Predviđa to nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika koji bi se brzo trebao naći u saborskim klupama jer Plenkovićeva Vlada lovi korak s vremenom u ispunjenju reformskih mjera.

Vlada tvrdi da se reforma sustava plaća temelji na načelu “jednake plaće za jednak rad”, a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56 tisuća zaposlenih, slični bi se uvjeti do kraja 2018. trebali prenijeti i na javni sektor – svih 260 tisuća zaposlenih na državnom proračunu, piše Večernji list.

Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva. Policija ostaje po starome, a o pravosudnim se policajcima i carinicima još pregovara.

Za svako radno mjesto ili skup radnih mjesta utvrdit će se rezultati koji se na njemu trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima “točnosti”, “pravovremenosti u izvršavanju”, “samostalnosti” i “stručnosti”. Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama izuzetan, primjeran, uspješan, zadovoljava, ne zadovoljava, navodi predlagač zakona.

Negativna ocjena donosi otkaz

Sustav platnih razreda trebao bi, kažu, osigurati nagrađivanje onih koji imaju uspješnost iznad prosjeka bez potrebe da ih se imenuje na rukovodeća radna mjesta. Službenici i namještenici promicat će se za jedan platni stupanj dobiju li ocjenu „izuzetan“, „primjeran ili „uspješan“, odnosno kada skupe 20 bodova. “Izuzetni” dobivaju 10 bodova, “primjerni” sedam, a “uspješni” 4, tako da najbolji mogu računati na promaknuće za dvije godine, vrlo dobri za tri, a osrednji za pet.

Tko dobije negativnu ocjenu, ima tri mjeseca za popravni, nakon čega mu slijedi otkaz ne pokaže li “zadovoljavajuće poboljšanje”.

Ocjenu 5 može dobiti samo 8% službenika, vrlo dobar njih 17%, a 75 posto ostalih trojku, dvojku ili jedinicu, za koju se dobiva otka, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 128

  • zlatorog1 01.01.2018.

    A kako če drugačije selekcionirati i nagradit one koji bolje rade.To su privatnici izmislili odavno i sve funkcionira.Točno je da je to subjektivna ocjena nekog nadređenog.Ali zar ocjene u školama nisu subjektivne ocjene nastavnika ili profesora,pa stvar funcionira bolje nego bez ocjena.

  • dkmjnn 28.12.2017.

    Već godinama samostalno odrađujem vrlo odgovoran dio poslova, a moji šefovi se povremeno "ukažu", potpišu i nema ih. Naravno, moja plaća je tri puta manja od njihovih. A sad mi niža šefica (koja je, usput rečeno, zaposlena preko veze), provjerava svaki moj podnesak, spis, tražeći greške i greškice. Vjerojatno zato jer mi se mora skinuti ocjena zbog smanjenja plaće. Naravno da će ocjene "izuzetan" dobiti oni koji najmanje rade, ali su tu po zna se kojim linijama. Ali čemu živciranje. Ionako ne mogu ništa promijeniti.

  • NivesG 27.12.2017.

    A tko će koga ocjenjivati? Šef ili za to kompetentna osoba? Koji su kriteriji?

Komentiraj...
Vidi sve komentare