To je to što me zanima!

Od iduće godine jeftiniji i novi auti: Marić reže namet za 30%

Na cijene automobila do 150.000 kn (bez PDV-a) koji su niža i srednja klasa, posebni porez je između 3700 i 8500 kn i jako varira zavisno od modela. Ušteda na njima je od 1100 do 2550 kn
Vidi originalni članak

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić  uz pojeftinjenje rabljenih automobila od Nove godine, najavio niže cijene  i onih novih, saznajemo da je plan Ministarstva financija srezati ukupni posebni porez za nova motorna vozila za u prosjeku 30 posto. 

KONAČNO I SLUŽBENO Od nove godine rabljena vozila jeftinija, trošarina manja 50%

Taj porez se računa na osnovu više parametara, a osnovni su emisija ugljičnog dioksida(CO2) i tzv. vrijednosna komponenta koja ovisi o osnovnoj cijeni automobila. Dio na osnovu emisije CO2 se neće mijenjati, ali zato će se smanjiti vrijednosna komponenta, saznajemo.

Ministarstvo financija još dovršava sve tablice i koliko će točno pojeftiniti svaki pojedinačni automobil znat će se nakon njihova usvajanja sljedeći tjedan na Vladi. Razmišlja se i o tome da se na automobile do 150.000 kuna ne plaća uopće vrijednosni dio nameta. Sada na one do 100.000 kuna on iznosi jedan posto vrijednosti, a do 150.000 kuna dva posto.

- Vozila do 150.000 kuna pokrivaju 60 posto tržišta. Dodatno ćemo po razredima novih vozila uvesti pravedniji sustav poreza – kaže nam upućeni sugovornik uz ogradu da se još rade posljednja usklađenja oko cijelog modela. 

Iz ovako šture najave teško se može imati konačna računica, ali kada pogledamo kod distributera cijene automobila do 150.000 kuna (bez PDV-a) koji su niža i srednja klasa, Posebni porez na motorna vozila je između 3700 i 8500 kuna kuna i jako varira zavisno od modela. Prosječno rezanje od 30 posto bi po tome donijelo uštedu od 1100 do 2550 kuna. 

Marić je već najavio da želi obnoviti vozni park Hrvata koji je jedan od najstarijih u Europi jer je prosječna starost automobila viša od 12 godina. Nije pomoglo niti što je Vlada lani zbog CO2 podigla ukupni namet koji se plaća na nove automobile. 

Novi zakon bi trebao stupiti na snagu od Nove godine, ali kako je potrebno donijeti pravilnike koji precizno uređuju naplatu, novi automobili bi trebali pojeftiniti sredinom siječnja.

ZA KUNU Marić je najavio: Od idućega tjedna poskupljuju cigarete

Vlada je već uvela umjesto poreza na rabljene automobile pristojbu koja bi trebala biti 50 posto niža i smanjila broj koraka pri kupnji rabljenih automobila.

Poduzetnicima će se opet od Nove godine odbijati pola pretporeza za kupnju novih auta. S nešto jeftinijim novim automobilima, s cijelim paketom bi građani trebali povoljnije do novih vozila.

Idi na 24sata

Komentari 207

  • Forscher 17.12.2017.

    Pozdravljam čovjekolikog idiota koji mi je uvalio 2 žuta kartona za moj komentar da je licjemjerna odluka Vlade o uštedi od 1.500 kn na vrijednost vozila od 200.000 kn! Samo ti mene nastavi kažnjavati sa kartonima i brisati me, meni to ne smeta, pisat ću ja i dalje, hvala internetu na mail adresama, a ti možda tako doguraš jednoga dana do funkcije Marićevog malog od palube!

  • okar 14.12.2017.

    Za koga to ? sve na ruku bogataša,kada seljačina završi školu i obogati ,ne poznaje više ni rođenu mater...

  • BijeliRajko 14.12.2017.

    Ne samo da je porez u HR opcenito visok, vec imamo i pristojbu, namet, poseban porez, prirez..

Komentiraj...
Vidi sve komentare