To je to što me zanima!

Od nedjelje će temperature biti više od 30 stupnjeva

U Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj u petak je temperatura bila 15-17 stupnjeva, a na moru oko 29. U Sloveniji je na Kranjskoj gori padao snijeg
Vidi originalni članak

U subotu još samo ponegdje očekujemo kratkotrajne pljuskove, no zapravo tada počinje razdoblje kada se ljeto u punom sjaju vraća u Hrvatsku. Prema prognozama za sljedećih pet-šest dana očekujemo puno sunca i temperature veće od 30 stupnjeva, rekao je meteorolog Milan Sijerković.  Dodao je kako smatra da je kišovito i vlažno, gotovo tropsko razdoblje, za sada iza nas. Klimatolozi vjeruju da će nas tropska ljeta čekati i sljedećih godina.
- Posljednjih 20-ak godina kao posljedica globalnog zatopljenja u svijetu se sve češće javljaju inače neuobičajeni uvjeti poput dugotrajne suše ili intenzivnih oborina praćenih vjetrom, tučom i pijavicama. I u Hrvatskoj, koja pripada umjerenoj klimi, svjesni smo tih krajnosti. Naime, suptropski pojas širi se i pomiče prema umjerenim klimama - rekao je klimatolog dr. Krešo Pandžić.
Tomu u prilog govore i podaci o prosječnim temperaturama i količini padalina proteklih godina. Tako je '07. godine u Hrvatskoj bilo iznimno malo oborina uz vrlo visoke temperature zraka koje su u srpnju u većini gradova prelazile 38 stupnjeva. Sljedeće, '08. godine lipanj su obilježile česte i obline kiše, a srpanj visoke temperature i nevremena. U petak je u Zagrebu i u kontinentalnoj Hrvatskoj temperatura bila 15-17, a na moru oko 29 stupnjeva. U Sloveniji je padao snijeg, a ceste su bile preplavljene bujicama.

U SLOVENIJI PAO SNIJEG UZ ODRONE I BLATO
1. Kredaricu na Kranjskoj gori u Sloveniji zabijelio je snijeg
2. Jako nevrijeme u noći na petak u slovenskim selima Laze i Lokovici prouzročilo je odrone zemlje koji su zatrpali kuće
3. Zbog naplavina na cesti promet je bio otežan, a posebno u Ljubljani, gdje je voda preplavila ulice
4. Splićani su na Bačvicama uživali u suncu i toplom moru

Idi na 24sata

Komentari 12

  • labelwriter 11.07.2009.

    dabogda u sloveniji 12 mjeseci pado snjeg !!!

  • poppy 11.07.2009.

    Jučer sam se izležavala na vrelom pijesku Bačvica baš u blizini ove curke na slici i bilo je ludilo, more pretoplo! A danas horor-bura i zahlađenje! Naravno-vikend je, pa neće valjda bit sunčano??? Ne vjerujem u ovu prognozu-tako nas svaki tjedan zavlače da će bit pravo ljeto, a ono 2 dana sunca, 5 dana kiše!

  • jobi 11.07.2009.

    Konacno malo toplog ljeta

Komentiraj...
Vidi sve komentare