To je to što me zanima!

Od zaštićenog hrasta dobili su oko 60 'kubika' drva za ogrijev

Obitelj Filipović, čije je automobile uništio hrast kojeg je 13. ožujka srušila bura, tužit će državu jer su godinama upozoravali na 300 godina star spomenik prirode
Vidi originalni članak

Hrast medunac star više od 300 godina, kojeg je bura 13. ožujka srušila u dvorištu obiteljske kuće Filipović u Brelima, ovih dana se reže i odvozi u Imotski.

- Dogovorili smo se s poznanicima iz Imotskog koji imaju kamion da nam očiste dvorište, a da drvo iskoriste kako žele. Inspektor poljoprivrede je procijenio štetu srušenog stabla, a inspektor građevinarstva štetu koju je stablo prilikom pada prouzročilo na fasadi kuće. Novčanu visinu štete još ne znamo - kaže Vera Filipović.

Radnici koji su rezali stablo otkrili su da će veći dio biti iskorišten za ogrijev. Zdrave dijelove panja dat će prijateljima za izradu namještaja, a jedan mali dio dali su zainteresiranim umjetnicima. Mještani Brela dolazili su po manje komade koje žele sačuvati kao uspomenu na ovaj spomenik prirode čija krošnja je imala radijus od 20 metara.

Podsjećamo da se radi o spomeniku prirode. Prema riječima obitelji Filipović, hrast je odavno počeo trunuti o čemu su obavještavali nadležnu Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih dobara. Nitko nikada, kako tvrde, nije ništa poduzeo kako bi se hrast zaštitio. Stablo je prilikom pada uništilo i vozila obitelji Filipović.

- Na dva auta, Mazdi i Alfi, te skuteru, sudski procjenitelj je utvrdio totalnu štetu. Tek nakon što osiguravatelj, kod kojeg su vozila bila osigurana, napravi detaljnu procjenu znat ćemo o kojoj vrijednosti se radi. Vozila su kupljena prije pet godina i tek smo ih otplatili, kaže Verin suprug Berislav. Uništena vozila prevezli su kod prijatelja u Bašku Vodu.

- U njihovoj su garaži dok ne odlučimo što ćemo s njima. Auto kuće nisu zainteresirane za njih. Eventualno bi se moglo nešto dobiti za dijelove. Koristimo auto od firme, a morali smo unajmiti i rent-a-car jer imamo arhitektonski ured u Brelima, a poslom smo vezani za cijelu Makarsku rivijeru - kaže Berislav.

Nekadašnji simbol Brela, hrast medunac, složen je u cca 60 kubika drvenog materijala za ogrjev. Obitelj Filipović angažirala je odvjetnika iz Splita. Tužit će državu zbog nemara i prouzročene štete.


Idi na 24sata

Komentari 9

  • ajdontnou 28.03.2012.

    Antonio , stablo je bilo zaštićeno kao spomenik prirode, vlasnici ga nisu smjeli dirati a kamoli srušiti ! U bivšoj državi je poznanik srušio orah koji je bio zaštićen jer se osušio (služio vojsci kao orjentir i raktifikacijska točka zbog veličine i isticanja u okolišu), uz veliku kaznu po sudskoj presudi na njegov trošak je na istom mjestu (zemlja u privatnom vlasništvu dotičnog, oranica na kojoj se sijalo žito ili djetelina) posađeno stablo oraha visoko desetak metara, promjera cca 25cm, doveženo na labudici sa cca 7 metara korjenja u dubinu- usprkos ogromnoj rupi u koju je takvo stablo posađeno ipak se osušilo :) Dotični je uz cijelu ljetinu prodavao i krave da sve to plati !

  • gizeh 28.03.2012.

    Danas se svatko zove novinarom... Toliko prostornih kubika bi be iz jednog debla moglo izvući samo iz sekvoje... Ima jedna narodna... Ispeci pa reci...

  • MisterMe 28.03.2012.

    Sta ovoj unistenoj mazdi na tablici pise Hrast :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare