Obavijesti

News

Komentari 9

Od zaštićenog hrasta dobili su oko 60 'kubika' drva za ogrijev

Od zaštićenog hrasta dobili su  oko 60 'kubika' drva za ogrijev
7

Obitelj Filipović, čije je automobile uništio hrast kojeg je 13. ožujka srušila bura, tužit će državu jer su godinama upozoravali na 300 godina star spomenik prirode

VIDEO

Hrast medunac star više od 300 godina, kojeg je bura 13. ožujka srušila u dvorištu obiteljske kuće Filipović u Brelima, ovih dana se reže i odvozi u Imotski.

- Dogovorili smo se s poznanicima iz Imotskog koji imaju kamion da nam očiste dvorište, a da drvo iskoriste kako žele. Inspektor poljoprivrede je procijenio štetu srušenog stabla, a inspektor građevinarstva štetu koju je stablo prilikom pada prouzročilo na fasadi kuće. Novčanu visinu štete još ne znamo - kaže Vera Filipović.

Radnici koji su rezali stablo otkrili su da će veći dio biti iskorišten za ogrijev. Zdrave dijelove panja dat će prijateljima za izradu namještaja, a jedan mali dio dali su zainteresiranim umjetnicima. Mještani Brela dolazili su po manje komade koje žele sačuvati kao uspomenu na ovaj spomenik prirode čija krošnja je imala radijus od 20 metara.

Podsjećamo da se radi o spomeniku prirode. Prema riječima obitelji Filipović, hrast je odavno počeo trunuti o čemu su obavještavali nadležnu Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih dobara. Nitko nikada, kako tvrde, nije ništa poduzeo kako bi se hrast zaštitio. Stablo je prilikom pada uništilo i vozila obitelji Filipović.

- Na dva auta, Mazdi i Alfi, te skuteru, sudski procjenitelj je utvrdio totalnu štetu. Tek nakon što osiguravatelj, kod kojeg su vozila bila osigurana, napravi detaljnu procjenu znat ćemo o kojoj vrijednosti se radi. Vozila su kupljena prije pet godina i tek smo ih otplatili, kaže Verin suprug Berislav. Uništena vozila prevezli su kod prijatelja u Bašku Vodu.

- U njihovoj su garaži dok ne odlučimo što ćemo s njima. Auto kuće nisu zainteresirane za njih. Eventualno bi se moglo nešto dobiti za dijelove. Koristimo auto od firme, a morali smo unajmiti i rent-a-car jer imamo arhitektonski ured u Brelima, a poslom smo vezani za cijelu Makarsku rivijeru - kaže Berislav.

Nekadašnji simbol Brela, hrast medunac, složen je u cca 60 kubika drvenog materijala za ogrjev. Obitelj Filipović angažirala je odvjetnika iz Splita. Tužit će državu zbog nemara i prouzročene štete.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa