To je to što me zanima!

Odala počast žrtvama: Kolinda je bez najave otišla u Bleiburg

Predsjednica je, kao i ranije u Jasenovac, bez najave obišla Spomen obilježja na Bleiburškom polju te u Macelju i u Teznom. Neće biti na komemoraciji u subotu
Vidi originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je zapalila svijeće i položila cvijeće kod Spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine, priopćili su iz njezina Ureda. 

- Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno  je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa.

Iskazujući poštovanje žrtvama „Križnoga puta“ na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude. 

Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti - stoji u poruci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica je u Bleiburg otišla bez najave, a prethodno je na isti način posjetila i Spomen-područje Jasenovac. Navodno neće biti na službenoj komemoraciji koja će se u Bleiburgu održati u subotu. 

Milanović u Tezno ide u petak

Premijer Zoran Milanović u petak u 9 sati će u društvu predsjednika Sabora Josipa Leke i ministra obrane Ante Kotromanovića također položiti vijenac kod masovne grobnice u Teznom kod Maribora.

Milanović navodno neće u subotu prisustvovati komemoraciji povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnih puteva.



Idi na 24sata

Komentari 666

  • bkladarb 19.05.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • liliana 19.05.2015.

    Izdala nas i ona,više nevjerujem nikome u ovoj zemlji.Ako je bila pokrovitelj,trebala je tamo i biti.Nismo je izabrali da balansira.

  • laganini no1 16.05.2015.

    ...zrelo i pošteno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare