To je to što me zanima!

Odbacili prijavu o pogodovanju na natječaju vezanom uz svečanost otvorenja EPK u Rijeci

PU Primorsko goranske županije je u svibnju 2020. podnijela kaznenu prijavu protiv šest osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada
Vidi originalni članak

U potpunosti je odbačena kaznena prijava protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020 koju je policija uputila županijskom DORH-u u proljeće 2020. i koja je dulje vrijeme bila tema kojom se pokušala baciti ljaga na ukupni projekt Europske prijestolnice kulture, a posebice na program svečanog otvorenja - kažu iz Grada Rijeke.

Podsjećamo, Policijska uprava PGŽ je u svibnju 2020. Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 6 osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada s kojom je sklopljen ugovor za najam pozornice i audiovizualne opreme za potrebe svečanog otvorenja EPK.
U SUBOTU Rijeka prijestolnica kulture: Od jutra do zore trajat će proslava

Županijsko državno odvjetništvo ovu je kaznenu prijavu ustupilo USKOK-u koji je proveo kriminalističko istraživanje, proučio navode iz kaznene prijave, cjelokupnu popratnu dokumentaciju i po ukupnoj obradi donio Rješenje da se kaznena prijava odbacuje, odnosno da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo.

- U Rješenju o odbačaju kaznene prijave posebno je zanimljivo iščitati da je policija, osim ukupne službene dokumentacije o javnoj nabavi koja je bila predmet prijave, svojoj kaznenoj prijavi priložila i - novinske članke! Naime, mediji su se sredinom veljače 2020. bavili temom pozornice i audiovizualne opreme na otvorenju EPK i to u kontekstu žalbe druge tvrtke iz spornog natječaja, koja - nije dobila posao. Ova zanimljivost iz Rješenja o odbačaju apostrofira između ostaloga odgovornost medija ne samo u građenju percepcije o određenim temama i kreiranju javnog mnijenja, nego i u neposrednom utjecaju na ljudske živote. Jer, podsjećamo, 6 neosnovano osumnjičenih osoba iz tvrtke Rijeka 2020 proteklih devet mjeseci, znajući da nisu učinili ništa protuzakonito, nosi teret postojanja kaznene prijave koja ih sumnjiči za kazneno djelo - smatraju iz Grada Rijeke.

No, rasplet dolazi Rješenjem USKOK-a koji je utvrdio da postupanje za koje se kaznenom prijavom sumnjiče ove osobe nema uporišta u provedenim izvidima. Čak štoviše, kako se u Rješenju navodi, iz rezultata kriminalističkog istraživanja proizlazi da se nije pogodovalo novosadskoj tvrtki, da su članovi povjerenstva u ovom natječaju postupali sukladno Zakonu i da je ugovor o najmu pozornice i audiovizualne opreme za svečanost otvorenja EPK sklopljen s ponuditeljem čija je ponuda potpuno u skladu s uvjetima iz natječaja.

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE Grad je spreman: Rijeka za sve uzraste pripremila programe...

Ovdje valja spomenuti i sljedeće, tvrtka Rijeka 2020 nije službeno zaprimila Rješenje o odbačaju kaznene prijave, već su ga sukladno proceduri zaprimile osobe protiv kojih je prijava bila upućena. No, povezano s time, s obzirom na sve naslove i naslovnice raznih medija, kojima je u veljači 2020., a onda i u svibnju 2020. tvrtka Rijeka 2020 bila, ne samo "osumnjičena" nego kroz opreme članaka i naslove članaka praktički već i "osuđena" za nezakonito pogodovanje u ovom postupku javne nabave, očekujemo, vjerujemo i nadamo se da će ovo priopćenje o odbačaju kaznene prijave dobiti jednaku pažnju, jednaki tretman i plasman kao što je u svibnju 2020. to dobila vijest o postojanju kaznene prijave poručuju iz tvrtke Rijeka 2020.

Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. u međuvremenu je u Rijeci i okolici uspješno proveden održavanjem 400 kulturno umjetničkih programa unatoč i usprkos okolnostima koje je nametnula COVID-19 pandemija. Produžetak titule EPK do kraja travnja 2021. omogućava dovršetak projekta, provedbu još jednog dijela kulturnih programa, otvaranje i predstavljanje obnovljenih objekata kulture, te u konačnici zatvaranje ove neobične kulturne godine u kojoj su mnogi iskusili i najbolje i najgore.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ravno1 20.02.2021.

    Navodno je gospodin Staljin svojevremeno izjavio: "Nije važno kako se glasa - važno je kako se broji". U ovom slučaju bi se ta njegova rečenica mogla modificirati: "Nije važno kako se ugovara - važno je kako se istražuje". Pa čak i da je sve onako kako tvrdi DORH, ekipi tada na čelu EPK 2020 se mora dati "po ušima" zbog blamaže sa onom diletantskom Operom induštrijale i katastrofalnom izvedbom naše himne sa strane onih, blago rečeno, izuzetno čudnih Finaca. Svatko tko na takve izvođaće troši naš novac, mora biti procesuiran. Ono je bila i sramota za razumne ljude Rijeke i Hrvatske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare