To je to što me zanima!

Odbili mu tužbu: Tvrdi kako je našao brod, a nije dobio ništa

Marović je 2005. predao dopis, no utvrđeno je da se ne može smatrati nalaznikom, već ekspedicija Ministarstva, koja je odborena i započela prije njegove prijave
Vidi originalni članak

Roniocu Lorenzu Maroviću splitski Županijski sud odbio je tužbu za pravo priznavanja prvonalaska broda 'Re d'Italia' kod Visa krajem travnja 2005. godine, piše Slobodna Dalmacija. Marović je tvrdio da mu je za otkriće broda koji je potopljen tijekom Viške bitke 1866. godine, Ministarstvo kulture dužno isplatiti 10 posto od vrijednosti nađenog blaga, nakon vađenja broda ili samog blaga. Marović je 2005. predao dopis, no u sudskom postupku utvrđeno je da se on ne može smatrati nalaznikom, već ekspedicija Ministarstva kulture, koja je odborena i započela prije Marovićeve prijave. 

Tadašnji ministar Jasen Mesić je rekao da su sve obavili s potrebnim dozvolama. Tolan Radica iz Nacionalnog istraživačkog društva sudu je dao izjavu da je na brodu za uspostavu protektorata moralo biti zlatnika te da je ronjenje bilo obavljeno izvan svih odobrenih područja i bez dozvola.Marović je morao odlukom suda platiti sudske troškove, a Županijski sud odbio mu je i žalbu.

Više pročitajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Hrvoje Horvat 14.04.2012.

    božo biškupić je ronio i sa svojim foto aparatom inaće kojim je slikao pokojnog franju u svim pozama, naletio je na brod uslikao i dofurao dokaz velikom lumenu jasenu mesiću koji mu je dužan isplatit nagradu prema tome maroviću kud se guraš

  • Capafiori 14.04.2012.

    Marviću, jesi naivčina.... prije bi dali pare Horvatinčiću za pronalazak, nego tebi.

  • Papi_1 14.04.2012.

    Koje su to gluposti!Po pravilu koje vrijedi valjda vec vise od 100g covjek bi trebao dobiti nekaj jer je pronasao brod bez obzira ne nekakve dozvole i gluposti!Ali nema veze promijeniti ce drzava i takve zakone samo da ne isplati niti kunu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare