To je to što me zanima!

Hebrang: Tvoja smrt pokazuje da zemlja ide u krivom smjeru

Bebić je sa sjednice Sabora izbacio HDSSB-ovce nakon prepirke o okolnostima smrti generala Brodarca. HDZ je izrazio duboko žaljenje zbog smrti Đure Brodarca
Vidi originalni članak

Andrija Hebrang je u knjigu žalosti posvećenu preminulom generalu Đuri Brodarcu, koju su postavili na saborskom hodniku, napisao 'Tragedija Hrvatske države je da ti branitelj, general i junak Domovinskog rata budeš priveden u lisicama... Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja koju smo zajednički stvarali ide pogrešnim putem ...Neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila...'  Šeks je to odbio komentirati. 

Burić: Smrt našeg generala je ubojstvo s predumišljajem

Saborsku raspravu u srijedu prekinula je prepirka Dinka Burića (HDSSB) i predsjednika Sabora Luke Bebića. Burić je zbog smrti Đure Brodarca tražio stanku, kako bi raspravili okolnosti njegove smrti. 

- Malo je degutantno da razgovaramo o ovome - odgovorio je Bebić. 

Obzirom da to nije u skladu s poslovnikom Sabora, Bebić to nije dozvolio pa je Burića odlučio ušutkati opomenama.

- Gospodine predsjedniče, nemojte mi molim vas davati opomenu, dajte mi riječ - ponavljao je Dinko Burić (HDSSB), a Bebić mu je uzvratio da će mu dati i drugu opomenu jer "vrši nasilje" nad Saborom. Prepirka je dovela do prekida sjednice.

Nastavak je počeo kao i prije stanke, a završilo se izbacivanjem četvorice HDSSB-ovaca. Skoro pola sata Dinko Burić, Zoran Vinković i Boro Grubišić ponavljali su da mole stanku pa nekoliko minuta govora zbog, kako su rekli, smrti hrvatskog generala pod čudnim okolnostima. Saborska straža prvo je iz Sabornice ispratila Dinka Burića.

- Sram vas bilo gospodine predsjedniče! Sada ste počeli strahovati i od onoga što mislite da bi rekao! Sram vas bilo, neka hrvatska javnost gleda ovo ubojstvo s predumišljajem hrvatskog generala - grmio je Burić izlazeći iz Sabora. U obranu stranačkog kolege uskočio je Zoran Vinković te nastavio inzistirati na stanci pa je i njega Bebić zbog "vršenja nasilja u Saboru" izbacio sa sjednice. HDSSB-ovci su se danas držali "svi za jednog jedan za sve" te je i Boro Grubišić molio stanku.

- Ovo inaćenje ne vodi ničemu. Obzirom da ste već dali stanku od pet minuta molim vas da date riječ Buriću ili nekome iz našeg kluba. Želimo reći nekoliko riječi o iznenadnoj, i pod čudnim okolnostima, smrti hrvatskog generala, branitelja i našeg bivšeg kolege. Uz maksimalno poštovanje moram reći da to nismo očekivali od vas i tražim stanku koju ste nam dužni dati po poslovniku - rekao je Grubišić. Bebić mu je uzvratio da Sabor ne može utjecati na "medicinske situacije".

- Ma Sabor ne može utjecati na ništa. Nemojte praviti cirkus od Sabora - ljuto je uzvratio Grubišić kojem su zastupnici gasili mikrofon pa se i njima obratio.

- Nemojte gasiti jer imam ja i megafon - dodao je. Ubrzo je krenuo putem svojih kolega, uz pratnju straže prema izlaznim vratima Sabornice. Zadnjeg je izbacio Ivana Drmića i opet prekinuo raspravu.

HDSSB-ovci novinarima rekli ono što su htjeli u Saboru

U hodniku ispred novinarske sobe u Saboru izbačeni HDSSB-ovci pozvali su novinare da bi izgovorili ono što im predsjednik Sabora Luka Bebić nije dopustio u sabornici.

- Smrt našeg generala je ubojstvo s predumišljajem. Ubojice su izdajnici iz HDZ-a na čelu s Kosor i Šeksom koji po nalogu Bruxellesa zatvaraju naše branitelje.

Strašno je ovo što se događa, a pitanje je što slijedi. Đuro Brodarac bio je teški bolesnik i nije bilo potrebe da ga se po ovim vrućinama strpa u šest kvadrata ćelije. Njegova smrt bit će krv na rukama HDZ-ovaca. Izgleda da je jedini dobar branitelj za Hrvatsku, mrtav branitelj - rekao je prvoizbačeni iz Sabornice Dinko Burić. 

Nastavio je Ivan Drmić vidno potresen jedva suzdržavajući suze.

- Svi znamo da je Đuro Brodarac 91. uzeo pušku u ruke i bio je spreman dobiti metak sprijeda i poginuti za Hrvatsku, ali nije mislio da će ga dobiti s leđa i to od ove vlasti - dodao je Drmić. Bivši SDP-ovac Vinković vrh HDZ-a usporedio je s boljševicima, a Jadranku Kosor, Vladimira Šeksa i Luku Bebića drugaricom i drugovima koji kao da žive opet u 1948. pa sve neistomišljenike trpaju iza rešetaka.

- Kurbin pir će jednom završiti kako je rekao Miljenko Smoje - dodao je Vinković. Svoje petminutno izlaganje Burić je završio opisujući branitelje koji su opet, kaže, na križnom putu, a šibaju ih oni koji su se do sada postavljali kao njihovi zaštitnici.

- HDZ će trebati egzorciste kad odu iz Banskih dvora da bi posvetili ove prostorije i zauvijek otjerali zle sile - zaključio je Burić.

Ispred sabornice su stavili knjigu žalosti za preminulog generala Đuru Brodarca.

Osudili HDSSB-ovce

Andrija Hebrang rekao je kako je 'ovo sramotna politizacija od HDSSB-a, tragedije i smrti hrvatskog heroja i generala'. Davorko Vidović (SDP) kaže kako je 's dosta gorčine gledao ovaj pokušaj da se na ružan način zloupotrijebi jedna smrt'.

- To je predizborna lakdrija jednih i drugih koja ima za cilj ogaditi narodu parlament i parlamentarne izbore i smanjiti odaziv birača na izbore - rekao je Dragutin Lesar.

Šeks se obrušio na HDSSB-ovce

HDZ je izrazio duboko žaljenje zbog smrti generala Đure Brodarca.

- Lažno, klevetnički i monstruozne optužbe HDSSB-ovaca Burića, Vinkovića, Grubišića i Drmića koji odgovornost Đure Brodarca stavljaju na teret HDZ-u rezultat su patološke mržnje prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njezinom vodstvu. Radi se o morbidnoj manipulaciji smrću, tragedijom dolazi od mešetara odvratnih lešinara koji su na najbolesniji način zlouporabili smrt. Riječ je o čelnicima stranke čiji su pojedinci iskoristili demokratsku Hrvatsku i nastojali je razoriti svojom mržnjom. Radi se o bandi četvorice koji su perfidno iskoristili hrvatski saborski hram demokracije. Ovo je otrov koji proistječe iz patetičke mržnje opsjednutošću HDZ-om - rekao je Šeks.

Uz potpredsjednika Sabora svoju ogorčenost prema HDSSB-ovcima iskazao je i Josip Đakić koji je zaključio da "ti bolesni umovi u normalnom svijetu ne bi mogli sjediti u parlamentu već u ludnici". Frano Matušić dodao je da su HDSSB-ovci najbolje pokazali koliko brinu o hrvatskim braniteljima svojom odsutnošću kada se glasovalo o pravima branitelja koja su vladajući htjeli ugraditi u Ustav.

Idi na 24sata

Komentari 153

  • dado45 15.07.2011.

    Miloše kolko je trebalo.Kako si ti zbriso?

  • dado45 15.07.2011.

    Marta M. nisam pisao o Đuri Brodarcu kao osobi koja je iskoristila svoj položaj u kriminalnoj organizaciji zvanoj HDZ, ja sam napisao o Đuri Brodarcu Branitelju i čovjeku zaslužnom da Sisak nikada nije doživio sudbinu Petrinje.Za tvoju informaciju 4 godine sam radio u MORH-u u vojarni "Barutana" u Sisku , dosta sam toga saznao i čuo o kriminalu u Sisačko-Moslavačkoj županiji i uvijek sam za to da svako ko je ogrezo u kriminal neka odgovara.Međutim pok. Đuro Brodarac je bio i ostat če u srcima svih Branitelja legenda domovinskog rata.

  • dalmata 15.07.2011.

    Evo ga na.Jel se to on budi iz dubokog sna il skuplja bodove.Premalo,prekasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare