To je to što me zanima!

Odbor utvrdio listu od 13-ero kandidata za novi sastav Povjerenstva za sukob interesa

Gotovo nitko od kandidiranih nema po svojim životopisima i prethodnim iskustvima doticaj s antikorupcijskim pitanjima, komentirala je Dalija Orešković. Dvoje prijavljenih kandidata je odbijeno zbog krivih uvjeta
Vidi originalni članak

Saborski Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je jednoglasno u petak listu od 13 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete za članove i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na javni poziv za izbor predsjednika i četiri člana toga tijela, koji se biraju na pet godina, pristiglo je 15 kandidatura, no iz procedure su ispali Davorin Ivanjek i Tončica Božić jer ne ispunjavaju zakonske uvjete.

VIDEO: BURNA RASPRAVA Povjerenstvo odlučilo: Kaznit će Tomaševića s 3000 kuna zbog donatora u vijeću Srebrnjaka

Zakon kaže da u Povjerenstvu mogu biti samo osobe sa završenim studijem prava, a Božić ima završen studij psihologije, dok Ivanjek trenutno obnaša drugi mandat u Povjerenstvu, a prema zakonu ista osoba ne može biti birana više od dva puta.

Za predsjednicu Povjerenstava prijavile su se četiri kandidatkinje, među kojima i Nataša Novaković, sadašnja predsjednica Povjerenstva. Uz nju tu su još: Aleksandra Jozić- Ileković, Nike Nodilo- Lakoš i Ines Pavlačić.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Plenković je najprije bojkotirao saslušanje o Ini. A onda poslao Hrvoja Zekanovića da ga rasturi

Jozić- Ileković, Pavlačić i Nodilo- Lakoš prijavile su se također i za članice Povjerenstva.

Samo za članove Povjerenstva kandidiralo se devet kandidata koji ispunjavaju uvjete: Radmila Bonifačić, Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović, Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj.

RACIJA BiH: Zbog korupcije uhitili su petoricu policajaca u Sarajevu

Dalija Orešković (Centar) natječaj za novi sastav Povjerenstva ocijenila je „mini debaklom i poražavajućim” za državu koja ima problema s korupcijom.

„Javio se jako mali broj kandidata od kojih gotov nitko, po svojim životopisima i prethodnim iskustvima, nema poveznicu sa antikorupcijskim pitanjima, osim onih koji su već bili članovi Povjerenstva”, kazala je.

PORUKA Bačić: Ne može se osnovati povjerenstvo za teme o kojima je otvoren sudski postupak

Predsjednica Odbora Nada Murganić (HDZ) najavila je da će se saslušanje 13 kandidata održati idućeg tjedna u petak.

Životopisi kandidata biti će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare