Obavijesti

News

Komentari 20

Povjerenstvo odlučilo: Kaznit će Tomaševića s 3000 kuna zbog donatora u vijeću Srebrnjaka

Povjerenstvo odlučilo: Kaznit će Tomaševića s 3000 kuna zbog donatora u vijeću Srebrnjaka

Tomaševiću je ovo druga prijava Povjerenstvu, i to zato što je od četvero članova u Upravno vijeće Srebrnjaka imenovao dvoje donatora kampanje

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će 189. sjednicu, a na dnevnom redu, uz ostalo, je donošenje odluke u predmetu obveznika Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu obveznika Stjepana Kovača, zastupnika u Hrvatskom saboru.

PRATITE UŽIVO: 

Podsjetimo, Tomaševiću je ovo druga prijava Povjerenstvu, i to zato što je od četvero članova u Upravno vijeće Srebrnjaka imenovao dvoje donatora kampanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjerenstvo je otvorilo predmet jer su imenovani donatori Tomislav Lauc i Ivana Novoselec. Lauc je u kampanji za lokalne izbore donirao 10.000 kuna gradonačelničkoj kampanji Tomaševića, dok je Novoselec donirala 1000 kuna listi Možemo! i partnera. Lauc je stomatolog, predaje na fakultetu i vodi privatnu polikliniku, dok je Novoselec izvršna direktorica udruge Akademija za politički razvoj. Ostalih dvoje članova upravnog vijeća, Sanja Kolaček i Marko Turudić, nisu bili donatori Možemo! za lokalne i parlamentarne izbore.

Zagrebačka Gradska uprava smanjila broj rukovodilaca, zapošljava redare i zaštitare
Zagrebačka Gradska uprava smanjila broj rukovodilaca, zapošljava redare i zaštitare

Tomašević je tada, komentirajući predmet, poručio kako je stranka Možemo! imala oko 1500 donatora. 

- HDZ je imao 60 donatora, SDP devet, Domovinski pokret je imao nula donatora, kao i Milan Bandić 365. Ako je sada situacija da svaki od tih donatora, ako bude imenovan u jedno od 340 ustanova i upravnih vijeća u gradu Zagrebu je sukob interesa, onda imamo velik problem. Ako su to stručni ljudi, samo zato što su donatori, da ih to diskvalificira. Što? Naknada od 750 kuna mjesečno da proučavaju dokumentaciju ovog kompliciranog projekta. Tamo su imenovani i drugi članovi upravnih vijeća, sve su stručni ljudi. Predsjednica Sanja Kolaček je vrhunska znanstvenica. Uvjeren sam da su to pravi ljudi. Nikome nisam ništa obećao u ovome gradu za nijednu poziciju i nikome nisam ništa dužan. Imam odriješene ruke da donosim odluke koje smatram da su u javnom interesu. Tako ću se ponašati do kraja mandata - istaknuo je gradonačelnik tada. ,

Tomašević o kaosu na mostu: 'Trebalo je bolje iskomunicirati, dao sam nalog da se to riješi'
Tomašević o kaosu na mostu: 'Trebalo je bolje iskomunicirati, dao sam nalog da se to riješi'

Međutim, to Upravno vijeće dalo je ostavke nakon svega nekoliko mjeseci. 

Kazniti Tomaševića ili ne? 

Povjerenstvo se raskolilo u mišljenju treba li kazniti Tomaševića ili ne zbog imenovanja dvoje donatora u Upravno vijeće Srebrnjaka. 
Izvjestiteljica u ovom slučaju, Aleksandra Jozić Ileković je predložila da se donese odluka po kojoj Tomašević nije prekršio zakon, ali tome se usprotivilo troje članova Povjerenstva, uključujući i predsjednicu Natašu Novaković. 

Ileković je pročitala i očitovanje iz kojeg je jasno da je Tomašević preporučio pročelniku za zdravstvo Lauca i Novoselec koji su donatori, ali formalni prijedlog članova je napravio pročelnik. Istaknula je i da procedura nije bila jasna.

- Gradonačelnik se trebao izuzeti. Ali Povjerenstvo je već ranije zauzelo stav da pripadnost političkoj stranci ne znači i interesnu povezanost, a kada bi isključili sve donatore iz odnosa s lokalnom upravom, to bi bilo preformalističko tumačenje. Članove upravnog vijeća je predložio pročelnik  – rekla je među ostalim Jozić Ileković.

Tomašević: Građani kante mogu staviti na svoje parcele, bitno je da nisu na javnim površinama
Tomašević: Građani kante mogu staviti na svoje parcele, bitno je da nisu na javnim površinama

Davor Ivanjek, Nataša Novaković i Tatjana Vučetić su zauzeli drugačiji stav pozivajući se baš na to da je Tomašević svog donatora preporučio sebi podređenom i da je tako direktno odlučivao tko će biti u Upravnom vijeću.

- Jasno je da je došlo do povrede zakona. Predlažem kaznu od 3000 kuna - rekao je pak član Povjerenstva Davor Ivanjek.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Povjerenstvo je odlučilo Tomaševića kazniti s 3000 kuna te su zaključili da se radi o zlouporabi položaja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura
Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...