To je to što me zanima!

Odgodili sankcije: Italija želi mogućnost dijaloga s Rusijom

Italija je u dobila odgodu odluke o produljenju sankcija Rusiji uvedenih 2014. koje su uvedene kako bi se Moskvu kaznilo za navodnu umiješanost u sukob u Ukrajini
Vidi originalni članak

Italija, jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Europi, želi ostaviti otvorenom mogućnost za dijalog s Moskvom, usprkos ukrajinskoj krizi zbog koje je Europska unija uvela sankcije Rusiji, rekao je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

- Mislim da smo svi svjesni činjenice da su veze Europe i Rusije pretrpjele štetu zbog ukrajinske krize - rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Rimu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

- Isto tako svi smo svjesni" da treba "ostaviti otvorenom mogućnost" za dijalog "koji za Italiju nikada nije bio prekinut", ali i "početi suradnju u zajedničkom interesu borbe s terorizmom - dodao je.

Italija je u srijedu dobila odgodu europske odluke o šestomjesečnom produljenju gospodarskih sankcija Rusiji uvedenih 2014. Uvedene su kako bi se Moskvu kaznilo za navodnu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine na strani proruskih separatista.

Veleposlanici 28 zemalja članica trebali su o tom produljenju odlučiti u srijedu bez rasprave, ali je Italija zatražila da se o njoj raspravlja na europskom summitu koji se 17. i 18. treba održati u Bruxellesu, rekli su europski izvori.

- Italija je drugi trgovinski partner Rusije u EU-u i usprkos teškoćama skopčanim s gospodarskom konjunkturom i s posljedicama sankcija, talijanski poduzetnički i investicijski krugovi i dalje posluju na ruskom tržištu - podsjetio je Gentiloni.

U studiji banke Intesa San Paolo objavljenoj u ožujku govorilo se o utjecaju ruskih sankcija na talijansko gospodarstvo i o protusankcijama Moskve, s padom izvoza koji se procjenjuje na 1,2 milijarde eura u 2014. i više od toga u 2015.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Jeronim Beethoven 12.12.2015.

    Zamislite kakvih luzera ima u Europskoj uniji. Stalni predstavnik Europske unije u Rusiji Vygaudas Ušackas traži od Rusije da se odrekne Ukrajinskog duga u dijelu od 20%, ali im u tom priopćenju dalje poručuje da Rusija ne treba očekivati prekid sankcija. Zamislite sada kakvih mozgova ima u EU i s kakvim licemjerima smo mi saveznici.

  • doxy 12.12.2015.

    Italija,Spanija i Grcka najvise osete te sankcije... bili ona stvar ameriku za to stno njihovo voce nema kupca...eto neka SAD kupuje to voce kad su Rusiji dali sankcije ! bravo Putine brate jos malo pa ce svi na kolena pred tebe !

  • Legion0102 11.12.2015.

    U bratstvu s Rusijom .. nisu ni oni bajka al su bar stoput pravedniji nego USa i Izrael..završit će era židovskih cionista kad tad .. ništa ne traje vječno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare