To je to što me zanima!

Odgovor na ruske postupke u Ukrajini: Biden uvodi sankcije za plinovod Sjeverni tok 2

Podvodni plinovod, dug 1.230 km i vrijedan 11 milijarda dolara, dovršen je krajem 2021., ali još nije pušten u pogon, u očekivanju njemačke dozvole.
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da uvodi sankcije operatoru plinovoda Sjevernog toka 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom, što je nova mjera koja je odgovor na poteze Vladimira Putina u vezi s Ukrajinom.

"Danas sam naredio mojoj administraciji da uvede sankcije za Sjeverni tok 2 AG i za njegove čelnike", rekao je predsjednik u priopćenju. Matična tvrtka te kompanije je ruski Gazprom.

PRVI PAKET SANKCIJA EU pokrenuo pisani postupak, sankcije protiv Rusije stupaju na snagu već danas popodne

"Te su mjere dio našeg prvog paketa sankcija kao odgovor na rusko djelovanje u Ukrajini", istaknuo je američki predsjednik.

Ova odluka, uperena protiv jedne od najvećih geostrateških inicijativa Rusije, zemlje bogate energentima, događa se pošto je Njemačka u utorak izvijestila da zaustavlja sporni plinovod.

Taj podvodni plinovod, dug 1.230 km i vrijedan 11 milijarda dolara, dovršen je krajem 2021., ali još nije pušten u pogon, u očekivanju njemačke dozvole.

OBUSTAVA Njemačka članica konzorcija Sjeverni tok 2 procjenjuje štetu

Sjedinjene Države se od početka projekta protive plinovodu koji će gospodarski i strateški oslabiti Ukrajinu i, po njihovoj ocjeni, povećati ovisnost Europske unije o ruskom plinu.

Joe Biden je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu zbog toga što "smatra Rusiju odgovornom za njezine postupke".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare