To je to što me zanima!

'Odluka o odcjepljenju Krima je nelegalna, štitit ćemo Ukrajinu'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rusija je blokirala Krim, u luku Sevastopolj je u četvrtak uplovio ruski ratni brod. SAD je, pak, u Crno more poslala razarač s navođenim raketama USS Truxtun
Vidi originalni članak

Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, rekao je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. 

Rusija je vojno jača, ali Ukrajina ima duh revolucije i slobode

- Dođe li do daljnje eskalacije, ukrajinska vlada i vojska djelovat će u skladu s ustavom i zakonom. Spremni smo štititi našu zemlju, iako postoji velika neravnoteža u pogledu vojne snage Ukrajine i Rusije. Ali, imamo duh, to je duh ukrajinske revolucije i duh slobode - rekao je Jacenjuk.  

Turčinov: To je farsa i zločin u organizaciji Moskve

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov u obraćanju naciji najavljeni referendum o odcjepljenju Krima nazvao je farsom i zločinom u organizaciji Moskve.

Obama odgovorio sankcijama

Na odluku krimskog parlamenta o pripojenju Rusiji predsjednik SAD-a Barack Obama odgovorio je sankcijama. Naredio je zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu putovanja u Sjedinjene Države umiješanima u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. 

- Najavljeni referendum o neovisnosti Krima i priključenju Rusiji kršio bi međunarodno pravo, a u donošenju bilo kakve odluke o tom ukrajinskom poluotoku morala bi sudjelovati i legitimna vlada u Kijevu - rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama u obraćanju javnosti oko pitanja Ukrajine.

Ruski brod blokira ukrajinsku mornaricu, razarač SAD na putu 

U luku Sevastopolj je u četvrtak ujutro uplovio ruski ratni brod. Usidrio se na ulazu u luku i tako je blokirao prolaz ukrajinskim brodovima. Tijekom četvrtka Amerika je "poslala odgovor". Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prema Crnome moru. Američka vojska tvrdi kako je riječ o "rutinskoj vježbi koja je planirana puno prije nego je počela kriza u Ukrajini". 

Europski čelnici oštro protiv odcjepljenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je najavljeni referendum o odcjepljenju nelegalan. Slično je komentirao i Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova. On tvrdi da je referendum prijetnja ukrajinskim vrijednostima. Europska je unija objavila da s Rusijom prekida dugogodišnje pregovore o uređenju viznog režima.

Je li Donjeck sljedeći na meti Rusa?

Napetost u Donjecku i dalje raste. Tamo već nekoliko dana proruski prosvjednici svakodnevno zauzimaju zgrade državnih institucija. U četvrtak je policija uhitila vođu demonstranata Pavela Gubareva. Objavljena je i snimka uhićenja, do kojeg je došlo u trenutku kada je Gubarev davao intervju za BBC.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • baltazarrr 12.03.2014.

    UN*.. evo vam se obija od glavu vaša rezolucija 1244

  • Drazen Sulimanec 07.03.2014.

    Da Učitelj i demokracije pali su na ispitu, iliti Sila boga ne moli. Ostali se moraju klanjati

  • baltazarrr 07.03.2014.

    Drzave nemaju stalne savznike ili prijatelje,ali imaju stalni interes...ovo vrijedi za sve Države svijeta...Europa i Amerika imaju dupe aršine, npr..Kosovo, Republika Srpska

Komentiraj...
Vidi sve komentare