To je to što me zanima!

'Odrubio sam joj glavu, žao mi je': Ubili studentice u Maroku

Nakon što su danima tražili žrtve, pripadnici ISIL-a u Maroku pronašli su dvije djevojke koje su se same uputile na planinarenje. Jednu su ubili u šatoru, drugu izvan njega i sve snimili
Vidi originalni članak

Prošlo je pola godina otkako su Louisa Vesterager (24) iz Danske i Maren Ueland iz Norveške pronađene mrtve na kampiranju u Maroku. Zbog njihovog ubojstva privedena su 24 muškarca, 23 iz Maroka i jedan Švicarac i optuženi su za teško ubojstvo, pripadnost terorističkoj skupini i ilegalno posjedovanje oružja. Njihova tijela pronašli su obezglavljena u šatoru u planinarskom masivu Atlas.

Navodni vođa džihadističke ćelije u Maroku priznao je da je jednoj od njih odrubio glavu, a da su ubijali u ime ISIL-a. 

PREREZALI IM VRATOVE Po treći put odgodili suđenje skupini za ubojstvo turistica

- Odrubio sam joj glavu. Žalim zbog toga - rekao je Abdessamad Ejjoud (25) na sudu i optužio suradnika i suoptuženika Younesa Ouaziyada da je ubio drugu djevojku, javlja Daily Mail. 

- Voljeli smo ISIL i molili smo se za njega - rekao je. Islamska država nikad nije preuzela odgovornost za ubojstva dviju skandinavskih turistkinja. 

Svima prijeti smrtna kazna 

Suđenje je odgođeno do 13. lipnja. Po državnom tužitelju Abdellatifu Ouahbiju, suđenje je u četvrtak odgođeno nakon što su saslušane izjave četvorice prvooptuženih i nakon što je Ejjoud priznao ubojstvo. 

Teoretski, svi osumnjičeni muškarci mogli bi dobiti smrtnu kaznu, no ona se u Maroku ne provodi od 1993. iako službeno postoji. 

Podsjetimo, djevojke Louisa i Maren obožavale su prirodu i odlučile su zajedno otputovati u Maroko za božićne praznike. Bile su i cimerice u Norveškoj gdje su obje studirale na istom sveučilištu. 

Prema optužnici, djevojke su otišle planinariti i u podnožju vrha Toubkala, otprilike 50 milja od Marakeša. Paralelno s njima, na vrh su se penjali i ISIL-ovci na misiji da ubijaju turiste. Tražili su mete, ali odustali od mnogih. Puno je turista imalo lokalne vodiče uz sebe. 

Vrebali su ih, napali i sve snimili 

Kada su vidjeli djevojke, same, bez vodiča ili lokalnih stanovnika, znali su da su pronašli dobru metu. Kako stoji u optužnici, dvojica su ubila, dok je treći sve snimio mobitelom. Kada su vlasti pronašle video bilo je jasno što se dogodilo. 

Jedan od ubojica je na snimci pričao o "neprijateljima Alaha". Tvrdio je da su ta ubojstva "osveta za ubojstva džihadista u Siriji". 

Osim 23 muškaraca iz Maroka, među njima se našao i jedan Švicarac - Kevin Zoller Guervos (25) koji se preselio u Maroko kada se prebacio na islam. Ostali su došli iz skromnih obitelji, živjeli u ruralnim naseljima i radili slabo plaćene poslove. 

Iako antiteroristička jedinica tvrdi da skupina nije bila u kontaktu s ISIL-om, obitelj Jespersen inzistirala je da država bude "moralno odgovorna" zbog napada kako bi mogli dobiti odštetu od Maroka. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 01.06.2019.

    Pa pogledajte te face.odišu inteligencijom i ljudskošću.A ove dvije jadnice baš su izabrale pustolovinu.Tužno i žalosno.Nažalost svoju mladenačku naivnost platiše glavom.Doslovno.

  • Borna.2 01.06.2019.

    Za ove smrti jako veliku odgovornosti imaju mainstreem novinari na zapadu koji uporno tupe kako je "islam religija mira" kako su to sve samo jadne izbjeglice, kako su gotovo svi oni baš super osim samo njih 5-6 u ISIL-u. Isto tako svakoga tko kritizira Islam ili stanovnike sjeverne Afrike, novinari napadaju, prozivaju ksenofobom, fašistom, pozivaju na cenzuru i slično. Previše užasa se moglo spriječiti da novinari imaju više morala, razuma, inteligencije i poštenja.

  • Mbb 01.06.2019.

    Obitelj inzistira da su ISILovci odogovorni tako da mogu dobiti odštetu???? WTF????

Komentiraj...
Vidi sve komentare