To je to što me zanima!

Odvjetnik Miljević tvrdi: Državi nije u interesu da dobije Dajlu

Biskupi su se u u četvrtak u Pazinu dogovorili da će sporne nekretnine vratiti RH. No Veljko Miljević objašnjava kako država neće prihvatiti nešto što joj šteti
Vidi originalni članak

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da bi Hrvatska došla u situaciju u kojoj je Porečko-pulska biskupija kad bi prihvatila povrat imovine samostana Dajla i dodao da država neće prihvatiti nešto što joj šteti.

Biskupija mora, po odluci crkvenih vlasti u Vatikanu, benediktincima iz talijanske Praglije vratiti imanje u župi Dajla vrijedno 300 milijuna kuna. Biskupija im, međutim, osporava pravo na zemlju ili novčanu odštetu. Stoga su u četvrtak odlučili sporne nekretnine vratiti državi.

- Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali. Ovo je težak udarac istarskoj Crkvi - rekao je kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević. Iz ureda kardinala Josipa Bozanića ne komentiraju situaciju iako je on bio u papinskoj komisiji koja je odlučila u korist talijanskih benediktinaca. 

Iz ureda premijerke Kosor, koja je obećala pomoći biskupiji, ne odgovaraju na novinarske upite o toj temi. Papa tvrdi da je riječ o unutarcrkvenom problemu iako mnogi ističu kako je odlukom o Dajli prekršio međudržavne sporazume.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Capafiori 06.08.2011.

    Kako bi državi bilo u interesu uzeti ono što je njezino, ako to može "simbolično platiti Vatikanu" (naravno, iz proračuna) na račun u Njemačkoj, da bi se to tajnim kanalima vratilo opet natrag na račun HDZ -a za financiranje izbora.??????

  • reines 05.08.2011.

    otvorimo odmaralište za djecu, napravimo tamo ljetni kampus....za djecu iz Lekenika i sličnih domova kojih ima po Hrvatskoj...ponudimo srednjoškolcima, studentima koji ne znaju cijelo ljeto kud bi sa sobom volontiranje i eto....

  • Ludi ZAGOREC 05.08.2011.

    Dajte ju onda meni,ako drzavi nije u interesu.Umjesto da drzava prihvati hvale vrijedan potez biskupa,i biskupije koja je jedina pravilno postupila i usprotivila se papi i njegvome ulizici bozanću oni če vjerojatno to poklonit talijanskim benidiktincima.Kako se lako daje hrvatska zemlja..,umjesto da na tamo naprave odmaraliste za sirotu djecu il tako slicno,oni ce je poklonit.Sramota za zemlju

Komentiraj...
Vidi sve komentare