To je to što me zanima!

Oko tisuću učenika osnovnih škola jede tek jednom na dan

Zahvaljujući upozorenjima 24sata da u školama ima djece koja na nastavu odlaze gladna, ministar obrazovanja zatražio je od škola izvješće o problemima u prehrani
Vidi originalni članak

Na zadanu anketu još nisu odgovorile sve škole, no procjena ravnatelja je da u hrvatskim osnovnim školama ima oko 1000 gladne djece.

Riječ je o mališanima kojima je školski obrok često jedini obrok u danu, a većina njih već je uključena u neki od oblika potpore, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Odgovarajući na kampanju koju je prije tri tjedna pokrenuo dnevni list 24sata, upozoravajući kako ima djece koja na nastavu dolaze gladna, ministar Željko Jovanović odlučio je pokrenuti se i poduzeti nešto. Zatražio je od svih ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj izvješće o statusu organizirane prehrane za djecu. Osobito je tražio procjenu broja djece kojoj je školski obrok jedini u danu. Od 330.445 osnovnoškolaca, takvih je 0,3 posto djece, odnosno njih oko tisuću.

- Prema podacima koje su škole dostavile Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, najveći je broj potrebite djece u Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji, a takvih primjera uopće nema u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci - stoji u izvješću ministarstva. 

Prikupivši podatke, ministar je u srijedu pozvao na sastanak ravnatelje škola, predstavnike jedinica lokalne i područne uprave i samouprave, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva socijalne politike i mladih. Raspravljajući o problematici, istaknuli su i kako je velik broj djece koja se nezdravo hrane, ali i da je teško razlikovati djecu koja ne žele jesti i onu koja nemaju što jesti.

- U razvijenome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, uzrok pothranjenosti nije glad. Dapače, djeca nižega socijalno-ekonomskog statusa češće su pretila jer jedu nezdravu i jeftinu visokokaloričnu hranu - rekla je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a te upozorila kako nam prijeti opasnost povećanja broja pretile, a ne pothranjene djece.

Rješenje za oba problema je u organiziranoj prehrani u školama o kojoj bi trebali skrbiti gradovi, općine i županije. Međutim, često nema sluha za te probleme.

- Ravnatelji škola upozorili su na to kako često s jedinicama lokalne i područne samouprave neuspješno pokušavaju naći rješenja za besplatnu ili sufinanciranu prehranu učenika, pa i kad je riječ o samo 30-ak učenika čiji obrok dnevno stoji 150 kuna, stoji u priopćenju sa sastanka. U želji da ipak koordinirano i sa svim nadležnim službama riješe problem gladne djece u školama, sudionici će razmisliti o tome kako im osigurati dodatni objed. Novi susret najavili su nakon uskrsnih blagdana kad bi trebali imati konkretne prijedloge.

Svjetli primjeri: Prehranu djece financira općina

Možda im u tome pomognu svijetli primjeri osnovnih škola u Pušći i u Dubravici, u kojima djeca imaju obrok jer im ga plaća općina.

- Od 2006. godine općina Dubravica financira hranu za svu djecu područne škole Dubravica. Za oko 100 učenika, koliko ih pohađa školu, godišnje odvajamo oko 100.000 kuna - kazao je našoj kolegici načelnik općine Pavao Štoos.

U OŠ Pušća ide 250 učenika, a za njih 40-ak iz siromašnijih obitelji obrok plaća općina Pušća. 

- U osam godina, koliko vodim obje škole, nisam dopustio da ijedno dijete bude gladno. Ovdje smo svi poput velike obitelji - kazao je Štoos ističući kako su vrata školske kuhinje širom otvorena svim učenicima.

Ako znate za ovakve slučajeve gladne djece u školi ili slične probleme u školskom sustavu javite nam se na besplatni telefon: 0800 242424, ili na e-mail: reporter@24sata.hr


Idi na 24sata

Komentari 85

  • ero3 04.04.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • teslazagi 04.04.2014.

    i ja sam bio željan svega i gladan kao mali....nije ovo ništa novo ...jedino što nam je ova vlada donijela je jad,glad i bijeda....no bitno je da se šopamo lažima pa kad trebaju dati onda smo jad i bijeda no kad trebaju oni onda se ima i tako u nedogled...kratko rečeno KAJ SMO SI STVORILI TO SADA IMAMO.....

  • Elebit12 04.04.2014.

    Na tisuce djece jede jednom dnevno dok vladar županije jedu ujutro trokutasti ananas sa kiticim cvijeca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare