Obavijesti

News

Komentari 85

Oko tisuću učenika osnovnih škola jede tek jednom na dan

Oko tisuću učenika osnovnih škola jede tek jednom na dan
3

Zahvaljujući upozorenjima 24sata da u školama ima djece koja na nastavu odlaze gladna, ministar obrazovanja zatražio je od škola izvješće o problemima u prehrani

VIDEO

Na zadanu anketu još nisu odgovorile sve škole, no procjena ravnatelja je da u hrvatskim osnovnim školama ima oko 1000 gladne djece.

Riječ je o mališanima kojima je školski obrok često jedini obrok u danu, a većina njih već je uključena u neki od oblika potpore, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Odgovarajući na kampanju koju je prije tri tjedna pokrenuo dnevni list 24sata, upozoravajući kako ima djece koja na nastavu dolaze gladna, ministar Željko Jovanović odlučio je pokrenuti se i poduzeti nešto. Zatražio je od svih ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj izvješće o statusu organizirane prehrane za djecu. Osobito je tražio procjenu broja djece kojoj je školski obrok jedini u danu. Od 330.445 osnovnoškolaca, takvih je 0,3 posto djece, odnosno njih oko tisuću.

- Prema podacima koje su škole dostavile Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, najveći je broj potrebite djece u Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji, a takvih primjera uopće nema u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci - stoji u izvješću ministarstva. 

Prikupivši podatke, ministar je u srijedu pozvao na sastanak ravnatelje škola, predstavnike jedinica lokalne i područne uprave i samouprave, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva socijalne politike i mladih. Raspravljajući o problematici, istaknuli su i kako je velik broj djece koja se nezdravo hrane, ali i da je teško razlikovati djecu koja ne žele jesti i onu koja nemaju što jesti.

- U razvijenome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, uzrok pothranjenosti nije glad. Dapače, djeca nižega socijalno-ekonomskog statusa češće su pretila jer jedu nezdravu i jeftinu visokokaloričnu hranu - rekla je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a te upozorila kako nam prijeti opasnost povećanja broja pretile, a ne pothranjene djece.

Rješenje za oba problema je u organiziranoj prehrani u školama o kojoj bi trebali skrbiti gradovi, općine i županije. Međutim, često nema sluha za te probleme.

- Ravnatelji škola upozorili su na to kako često s jedinicama lokalne i područne samouprave neuspješno pokušavaju naći rješenja za besplatnu ili sufinanciranu prehranu učenika, pa i kad je riječ o samo 30-ak učenika čiji obrok dnevno stoji 150 kuna, stoji u priopćenju sa sastanka. U želji da ipak koordinirano i sa svim nadležnim službama riješe problem gladne djece u školama, sudionici će razmisliti o tome kako im osigurati dodatni objed. Novi susret najavili su nakon uskrsnih blagdana kad bi trebali imati konkretne prijedloge.

Svjetli primjeri: Prehranu djece financira općina

Možda im u tome pomognu svijetli primjeri osnovnih škola u Pušći i u Dubravici, u kojima djeca imaju obrok jer im ga plaća općina.

- Od 2006. godine općina Dubravica financira hranu za svu djecu područne škole Dubravica. Za oko 100 učenika, koliko ih pohađa školu, godišnje odvajamo oko 100.000 kuna - kazao je našoj kolegici načelnik općine Pavao Štoos.

U OŠ Pušća ide 250 učenika, a za njih 40-ak iz siromašnijih obitelji obrok plaća općina Pušća. 

- U osam godina, koliko vodim obje škole, nisam dopustio da ijedno dijete bude gladno. Ovdje smo svi poput velike obitelji - kazao je Štoos ističući kako su vrata školske kuhinje širom otvorena svim učenicima.

Ako znate za ovakve slučajeve gladne djece u školi ili slične probleme u školskom sustavu javite nam se na besplatni telefon: 0800 242424, ili na e-mail: reporter@24sata.hr


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući