To je to što me zanima!

Okupljalište neonacista: Srušit će rodnu kuću Adolfa Hitlera

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast Hitleru
Vidi originalni članak

Rodna kuća Adolfa Hitlera bit će srušena, a na njezinu mjestu niknut će nova zgrada, objavio je u ponedjeljak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Ministar Sobotka je za Die Presse rekao kako je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju je uključena bečka židovska zajednica kao i vodeći austrijski povjesničari.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. 

Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist. 

Temelji kuće ostat će nedirnuti, a novu građevinu koristit će humanitarna organizacija ili javni sektor, rekao je Sobotka. 

Toj odluci vlade protive se neke udruge, poput nevladinog Međunarodnog vijeća za spomenike i povijesna mjesta koje smatra da kuća treba ostati kao autentično memorijalno mjesto koje će pomagati u demistifikaciji nacističke ideologije. 

Pitanje kuće izazvalo je i rasprave između 17 tisuća stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbjeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, piše AFP.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua. 

Idi na 24sata

Komentari 158

  • Miške 18.10.2016.

    U istočnom dijelu Berlina, lijevo par stotina metara od Brandenburških vratiju , u 70.. bila je livada, okolo pokošena trava i grm ruža na ulazu gdje je bio Hitlerov bunker; još su ga Berlinčani zvali "Fuehrers Bunker". Odmah po padu Berlinskog zida, prvo što su Zapadnjaci napravili, minama su razorili bunker. Ne Rusi-.

  • Miške 18.10.2016.

    Neka sruše i autoputove koje je izgradio.

  • Miške 18.10.2016.

    Trebali su ju pretvoriti u etno kuću. Okolo pivnica i jodlanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare