To je to što me zanima!

Opasni stršljeni: I Hrvatskoj će zaprijetiti azijski kukci ubojice?

Od uboda stršljena koji imaju snažan otrov već je umro 41 Kinez, a stigli su i u Francusku, Španjolsku te Portugal. Moguće je i da transportom stignu do Hrvatske
Vidi originalni članak

Otrovni azijski stršljeni ove su godine samo u jednoj kineskoj pokrajini ubili 41 čovjeka, a ozlijedili više od 1700 ljudiMogu narasti preko pet centimetara i imaju snažan otrov, koji razara ljudsko tkivo tako da u njemu stvara rupe. 

Rođak ovoga kukca već se proširio po Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu te ubio nekoliko ljudi. Navodno je stigao u kutijama kineskog porculana. 

Hrvatski entomolog dr. sc. Mladen Šimala za tportal je kazao kako kukci uglavnom dolaze transportom, pa je moguće da u Hrvatsku stignu neaktivno, na nekoj paleti ili u kutiji.

- Postoji velika mogućnost da kroz neko vrijeme dobijemo i tog stršljena u Hrvatskoj. U našoj je zemlji sve više invazivnih vrsta. Godišnje otkrijem po jednu ili dvije izvaneuropske vrste kukaca. To je normalno. Transport s kontinenta na kontinent ide vrlo brzo - objasnio je Šimala. 

Idi na 24sata

Komentari 116

  • ToninoNinić 13.05.2014.

    nama je 1 takav azijski stršljen ušao u razred tijekom nastave

  • IvanCeković 13.11.2013.

    al su im ipak najjeb**nije ove igle na guzicama. Takve nemaju ni po domovima zdravlja. Ja ne znam kak ti ljudi tam žive.

  • NikolaGolijanin 11.10.2013.

    glavno da ovaj lik drzi njih cetvoricu na ruci :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare