To je to što me zanima!

Opća skupština UN-a raspravlja o ruskim aneksijama u Ukrajini

Ne uspije li Opća skupština djelovati - glasanje se ne očekuje prije srijede - dalo bi "otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju", rekao je švedski diplomat
Vidi originalni članak

Opća skupština UN-a trebala bi u ponedjeljak otvoriti raspravu o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok zapadne sile žele naglasiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Odluka da se pitanje iznese pred Opću skupštinu, gdje 193 članice UN-a imaju po jedan glas - i nitko nema pravo veta - donesena je nakon što je Rusija upotrijebila svoj veto na sjednici Vijeća sigurnosti 30. rujna kako bi blokirala sličan prijedlog.

IZ MINUTE U MINUTU Ukrajina: U napadima poginulo 14 ljudi; Zaharova prijeti: 'Ostvarit ćemo svoje ciljeve'

“To je iznimno važno”, rekao je Olof Skoog, koji je kao veleposlanik EU-a pri UN-u sastavio tekst u suradnji s Ukrajinom i drugim državama.

Ne uspije li Opća skupština djelovati - glasanje se ne očekuje prije srijede - dalo bi "otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju", rekao je švedski diplomat novinarima.

Nacrt rezolucije u koji je AFP imao uvid osuđuje ruski "pokušaj nezakonite aneksije" ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona nakon "tzv. referenduma" i naglašava da ti postupci nisu pravovaljani prema međunarodnom pravu".

'ŠALJEMO VAS U MRAČNO DOBA' Jezive ruske prijetnje: Ukrajinci, napustite gradove. Rakete su spremne. Stiže vam iznenađenje

Kao odgovor, Rusija je poslala pismo svim državama članicama u kojemu napada "zapadna izaslanstva" čije djelovanje "nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i načela Povelje UN-a".

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Vlad 10.10.2022.

    Ne sjećam se kad je UN spriječio bilo koji rat od osnutka te organizacije.

  • lolita 29 10.10.2022.

    un je americka marioneta! kad oni gaze medjunarodna prava nikome nista, oni mogu sve a druge bi kaznjavali za istu stvar... ne ide to tako..

  • vratih se ;-) 10.10.2022.

    a jesu li raspravljali i o prethodnom oduzimanju ruskih teritorija i predaji istih ukrajini nakon ww2 kao sjemenu iz kojeg je niknuo povod trenutnog rata?

Komentiraj...
Vidi sve komentare