To je to što me zanima!

OPEC poručio Europskoj uniji: Ne možemo zamijeniti količine nafte, oprezno sa sankcijama

Moglo bi doći do gubitka od 7 milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija i drugih radnji, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo
Vidi originalni članak

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Europskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vrijeme dok Bruxelles planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dužnosnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a uslijed poziva zapada toj skupini od 13 država da poveća proizvodnju.

„Moglo bi doći do gubitka od 7 milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija“ i drugih radnji, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo.

VELIKA ISPOVIJEST Zelenski: 'Užasnuo me šef jedne članice EU, tražio je dokaz da zločini u Buči nisu inscenirani'

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, „bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude“.

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijene, rekao je predstavnik Europske komisije Reutersu.

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a.

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koji je prošli mjesec bio najviši u posljednjih 14 godina.

PUSTILI STRATEŠKE REZERVE Barel nafte nakon više od tri tjedna pao ispod 100 dolara. Cijene goriva opet idu dolje?

EU smatra kako OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, stoji u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa.

Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica „nefundamentalnih faktora“ izvan OPEC-ove kontrole, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela.

OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u svibnju će povećati proizvodnju za 432 tisuće barela u sklopu planiranog postupnog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tijekom pandemije covida-19.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE
 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kolikojesati 12.04.2022.

    Ima dosta ali po kojoj cijeni

  • darko122 12.04.2022.

    To je čista proruska propaganda. Nafte ima dosta i 6%  ruske nafte, ne igra ama baš nikakvu ulogu u svjetskim okvirima. Mali problem je sada preorijentirati se na Iransku, Venecuelsku, naftu jer je ih je putin uspio posvađatin sa zapadom, postavio svoje ljue i uveo u bijedu, ali promjene idu brzo, u bijedu će Rusija, a Iran i Venecuela doživjeti će procvat, uskoro.

  • 2 x general 12.04.2022.

    he,he,.....tko sa arapima ima posla ( trguje ) čisti mućak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare