Obavijesti

News

Komentari 20

Barel nafte nakon više od tri tjedna pao ispod 100 dolara. Cijene goriva opet idu dolje?

Barel nafte nakon više od tri tjedna pao ispod 100 dolara. Cijene goriva opet idu dolje?

Analitičari američke investicijske banke JPMorgan smatraju da će prodaja nafte iz rezervi "na kratki rok uvelike pomoći" da se nadoknadi trajan gubitak milijun barela ruske nafte dnevno

Cijene nafte pale u petak na međunarodnim tržištima prema 100 dolara nakon što su članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavile detalje prodaje 120 milijuna barela iz strateških rezervi kako bi poboljšale opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila za 30 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 100,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,99 dolara.

Pokretanje videa ...

Zadnji put barel nafte ispod 96 dolara bio je 16. ožujka. Prije ruske agresije na Ukrajinu iznosio je oko 90, a cijena mu je još 1. prosinca bila 63 dolara.

Ovaj potez mogao bi značiti daljnje pojeftinjenje cijena goriva u Hrvatskoj u utorak jer je referentno razdoblje upravo do petka.

Trgovci su se danas fokusirali na detaljan plan članica IEA-e o prodaji 120 milijuna barela nafte iz strateških rezervi u idućih šest mjeseci. SAD će u sklopu IEA-ine inicijative na tržište plasirati 60 milijuna barela i još 120 milijuna barela zasebno. 

Čelnici EU-a dolaze u Kijev, sastat će se sa Zelenskim
Čelnici EU-a dolaze u Kijev, sastat će se sa Zelenskim

Analitičari američke investicijske banke JPMorgan smatraju da će prodaja nafte iz rezervi "na kratki rok uvelike pomoći" da se nadoknadi trajan gubitak, kako procjenjuju, milijun barela ruske nafte dnevno.

- No, u 2023. i godinama koje slijede globalni proizvođači vjerojatno će morati povećati ulaganja kako bi nadoknadili izgubljenu rusku naftu i ponovo napunili strateške rezerve IEA-e - upozoravaju u JPMorganu.

Analitičar PVM-a Stephen Brennock nije siguran da će zalihe riješiti problem.

- Količine barela bez presedana nisu potpuno otklonile sumnje da nadolazeća poplava u opskrbi možda ipak neće riješiti problem gubitka ruske nafte - rekao je.

Novi krug pregovora u Turskoj: 'Teška pitanja Donbasa i Krima'
Novi krug pregovora u Turskoj: 'Teška pitanja Donbasa i Krima'

Rusija je našla kupce za svoju naftu u Aziji, ali zapadni kupci i dalje ju zaobilaze.

Analitičari ANZ Researcha upozoravaju pak da bi nafta iz rezervi mogla odvratiti proizvođače, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i američke tvrtke koje naftu proizvode iz škriljca, od ubrzanog povećanja proizvodnje, čak i uz cijenu od oko 100 dolara po barelu.

Ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata pala je u prvih šest dana travnja na 10,52 milijuna barela dnevno, s prošlomjesečnog prosjeka od 11,01 milijuna barela dnevno, rekla su u četvrtak dva izvora upoznata s podacima.

Uteg cijenama bila je i zabrinutost za potražnju nakon što je Šangaj produžio mjere izolacije kako bi suzbio širenje koronavirusa i jači dolar, nakon informacije da bi američka središnja banka do kraja godine mogla podići ključne kamatne stope za tri postotna boda.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 100,12 dolara, što znači da je pojeftinio za 6,01 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.