To je to što me zanima!

Ophodnja: Ptičja eskadrila će braniti Daruvar od "vandala"

Daruvarac Jerko Novak i Kimi, ženka jastreba, čuvat će pročelja i parkove od drugih ptica. Kimi bi uskoro trebala dobiti i 'bračnog' partnera koji će joj pomagati
Vidi originalni članak

Kimi (5), ženka jastreba, prva članica daruvarske "flote", predano vježba jer uskoro kreće u ophodnju i čuvanje srca Daruvara od "vandala".

Njezin vlasnik i prvi sokolar u okolici, Jerko Novak čuva je u posebnoj drvenoj nastambi.

- Točan je naziv Harisov jastreb, a nabavio sam ga u Šibeniku. Kod mene je od listopada lani i socijalizirana je - kazao je Novak. 

Jastreb je poznat predator koji štiti zrakoplovne piste od vrana, golubova i drugih ptica. Jastrebovi često rade u paru, pa Novak namjerava nabaviti i mužjaka. U nabavi ženke Novaku je pomogla Gradska uprava Daruvara.

- Budući da imamo mnogo problema s vranama i drugim pticama koje nam uništavaju gradske parkove, nadamo se da će jastreb pomoći da se uvede red - kazao nam je gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik

U planu je zaštita i vinograda jer su oni jedan od daruvarskih brendova. Stoga će, kad Kimi dobije “bračnog” partnera, odahnuti i vinogradari, za koje će rastjerivati čvorke.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ssivak1 28.01.2015.

    ja sam više puta vidio napad jastreba na vranu,ali sam i vidio da su vrane došle pomoći i potjerale jastreba,tako da 1 jastreb može malo učiniti.trebala bi barem 4.

  • ajes ume 27.01.2015.

    Bas će jastreb vrane srediti :) al dobro bar će punku iz grada izvući!

  • ssivak1 27.01.2015.

    a tko će od njih čuvati kokoši u dvorištu.?lani su mojih 4 odnijeli i 5 napola pojeli i rastrgali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare