To je to što me zanima!

Oporba je uputila u proceduru još jednu interpelaciju: Žele raspravu o stanju u zdravstvu

Klub zastupnica GLAS-a, Stranke s Imenom i Prezimenom te Pametno pokreće interepelaciju o pripremljenosti zdravstvenog sustava na krizu. Priključili su im se IDS, SDP te Zeleno-lijevi bloki traže raspravu u Saboru
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je, kada je riječ o zdravstvu, nestalo struje, a može se primijetiti da generatori ne rade. Cijelo proljeće upozoravali su da nas čeka teška jesen, za koju se moramo pripremiti, da se neće moći normalno raditi, školovati i okupljati. Pripremali su se svi osim Vlade. Ovo ljeto je ministar Beroš iskoristio da se slika po medijima i da se druži sa zvijezdama, imao je vremena za sve osim za pripremu na krizu, poručuje Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba GLAS-a, Pametno i Stranke s Imenom i Prezimenom te naglašava kako je zdravstvo došlo do točke pucanja. 

- I umjesto da se pripreme za krizu na odgovarajući način, među građane su uveli strah, nervozu, osjećaj bespomoćnosti i neizvjesnosti - poručila je. 

Zato je, dodala je, oporba u saborsku proceduru uputila još jednu interpelaciju i to o stanju u zdravstvenom sustavu, odnosno o pripremljenosti na korona krizu. 

- Vlada je nepripremljena ušla u drugi val krize, pri čemu u donošenju odluka zaobilazi Sabor. Pokrećemo interpelaciju jer želimo da dođu u Sabor i kažu kako su se pripremili, kako upravljaju krizom, što čine, pogotovo jer je premijer u proljeće rekao da smo pobijedili koronu - poručila je Mrak-Taritaš.

U vrijeme korona krize značajno su pali kvaliteta i dostupnost dijagnostike i liječenja za sve druge bolesti, od onkoloških, kardiovaskularnih, endokrinih, ginekoloških, dermatoloških do psihijatrijskih, upozorila je Marijana Puljak (Pametno).

- Svi ostali pacijenti odgađaju liječenje i terapije. U prva dva tjedna svibnja broj žena novooboljelih od raka dojke bio je upola manji nego u isto vrijeme lani, jer zbog straha nisu došle na svoje redovne i kontrolne preglede. Dogodit će se da ćemo imati kasno dijagnosticiranje tih bolesti, a onda upitne ishode i rezultate liječenja - istaknula je. 

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom upozorila je pak i na pravnu nesigurnost i činjenicu da građani nikada ne znaju kada će Stožer neko njihovo postupanje proglasiti protupravnim. Naglasila je i dvostruke standarde u donošenju odluka Stožera.

- Neovisno o tome što je Ustavni sud rekao o odlukama Stožera, vidimo da se na dnevnoj bazi donose drugačija pravila, koja se kroz praksu drugačije i interpretiraju. Pojedine situacije proglašavaju se remećenjem javnog reda i mira pa se njihov organizator procesuira, a s druge strane ima skupova koji su visokorizični za građane, ali za njih su ad hoc dopuštene mjere - istaknula je.

Andreja Marić, SDP-ova saborska zastupnica, inače liječnica. naglasila je kako je problem zdravstva to što se nagomilani problemi rješavaju presporo, a vremena za čekanje nema.

- Nema još uvijek programa sanacije i reforme zdravstva, nismo vidjeli plan rješavanja nagomilanih dugova, plan otplate dugova veledrogerijama, Nacionalna strategija borbe protiv raka još nije u saborskoj proceduri, postoje brojni organizacijski i kadrovski problemi - poručila je.

Tomislav Tomašević u ime Kluba zeleno-lijevog bloka istaknuo je kako Vlada od početka krize izbjegava bilo kakvu raspravu, a kamoli donošenje odluka u Saboru o mjerama u zdravstvenom sustavu i gospodarstvu.

- To nije dobro jer mjere koje se donose imaju posljedice za ljudska prava, gospodarstvo, za zdravlje građana, zato se o tome mora raspravljati u Saboru. Arbitrarno, politički i stranački motivirano donose se razne mjere kako odgovaraju HDZ-u i Vladi, zbog čega je povjerenje u institucije nikada manje - naglasio je.


 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Siva Eminencija 16.11.2020.

    Jadne i tužne oporbe.

  • 13.11.2020.

    Ova vlada nije u stanju i ne želi razgovarati konkretno i jasno ni o čemu jer nema nikakve osnove niti rezultata. Za takve je jednostavno biti bahat i dovoljan sam sebi jer ih nitko drugi ne interesira.

  • Smoke_on_the_Water 13.11.2020.

    Nikada neće naučiti. Ovi politički patuljci uistinu se nisu maknuli od dna političkog djelovanja. Na ovakve rasprave ubuduće treba slati referente iz ministarstva koje sitna politička boranija napada jer svaki od tih i takvih referenata više zna i bolje to obrazložiti od ovih nekih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare