To je to što me zanima!

"Optužbe i kritike na naš račun prelaze razinu prihvatljivosti"

Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja pa tako i korupcije jer se po logici stvari bavi posljedicama, poručili su iz DORH-a
Vidi originalni članak

Državno odvjetništvo objavilo je u srijedu odgovor na razne izjave oko provođenja izvida, ali i curenja informacija iz istraga koje provode oni i USKOK.

Priopćenje prenosimo u nastavku

U svakom demokratskom društvu postoji i mora postojati pravo na kritiku pa tako i na kritiku rada pravosudnih tijela. Međutim, neke kritike pa čak i omalovažavanje i optužbe na račun DORH-a i USKOK-a kojima svjedočimo zadnjih dana prelaze razinu prihvatljivu za jedno demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti kao najviše vrednote, koje jamči i Ustav Republike Hrvatske.

Položaj, dužnosti i ovlasti Državnog odvjetništva propisani su Ustavom Republike Hrvatske i drugim pozitivnim propisima koji se odnose na njega kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, propisuju njegove ovlasti i način postupanja, a u granicama tih pravnih okvira Državno odvjetništvo isključivo i uvijek postupa.

AFERA JANAF Oporba zbog pucanja mjera i curenja informacija traži da se pokrene istražno povjerenstvo

Cilj je i dužnost Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s policijom provesti izvide, otkriti kazneno djelo i počinitelja te ga procesuirati i ishoditi pravomoćnu osuđujuću presudu u postupku koji se vodi prema postupovnim odredbama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o USKOK-u. Pri tome se uvijek rukovodimo zaštitom probitaka kaznenog postupka i prikupljanjem dokaza o počinjenju kaznenih djela na temelju relevantnih zakonskih odredbi vodeći računa o pravima obrane. Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povrjeđuje ni jedno pravo ne dolazi se spekulacijama i kalkulacijama kakvima svjedočimo u posljednjih par dana.

Dinamika i način postupanja u provođenju izvida u svakom konkretnom slučaju ovisi o do tada prikupljenim dokazima, postupovnim odredbama zakona, o postojanju svih obilježja pojedinih kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret, a koja su propisana Kaznenim zakonom. Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage u kojem se, u skladu sa zakonskim odredbama, obrazlaže osnovana sumnja da su okrivljenici počinili određena kaznena djela, sadržaj tog rješenja postaje dostupan svim sudionicima kaznenog postupka. Zakon o kaznenom postupku daje pravo svakom okrivljeniku da se brani na način koji smatra za sebe najpovoljnijim zbog čega se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije s ciljem opstruiranja kaznenog postupka, a čemu i sada svjedočimo.

MILANOVIĆ OPLEO PO PLENKOVIĆU 'Netko je Plenkoviću trebao reći 'Hej, druže...' Nisam nervozan, već bijesan. To je skandalozno'

Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja pa tako i korupcije jer se po logici stvari bavi posljedicama ali da bi u tome mogli biti uspješni potrebna nam je potpora zakonodavne i izvršne vlasti i povjerenje građana. Diskreditiranje državnog odvjetništva tome sigurno ne doprinosi.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • gvagec 24.09.2020.

    Čemu tiliko opravdanje za nerad. U Ustavu sigurno ne stoji 'pljačkaj gdije stigneš' ali sve ide u cilju da se zataška, stoga ne mješajte tekst ustava se stanjem na terenu. Sve do sada što je učinjeno od onih koji su krali pa do sudaca osuditi na zatvorske kazne kao prvo zbog krađe a drugo zbog nerada ..............

  • Darko Antolić 24.09.2020.

    Hahahaha Podnesena kaznena prijava USKOK-u protiv ministra, ravnatelja i još 15 osoba zbog kaznenih djela - Dogovor za počinjenje kaznenog djela iz čl. 327 st. 1 KZ-a - Zločinačko udruženje iz čl. 328 st. 1 KZ-a - Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st. 1 toč. 2 - Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 1 i 2 KZ-a - Povreda ravnopravnosti iz čl. 125 st. 1 KZ-a jer su prijavljeni osmislili, organizirali i proveli namještene interne natječaje u kojima su izabrani i postavljeni po kriteriju podobnosti na rukovodeća radna mjesta unaprijed određene osobe. USKOK-ovi ne ovisni podobnici o kaznenoj prijavi obavještavaju ministarstvo čiji ministar i djelatnici su počinili kaznena djela i od ministarstva traže očitovanje na navode u kaznenoj prijavi (jasno u očitovanju se negiraju svi navodi u kaznenoj prijavi i očituje se kako je natječaj zakonito proveden), temeljem očitovanja USKOK-ovi podobnici odbacuju kaznenu prijavu BEZ SASLUŠANJA podnositelja kaznene prijave, BEZ SASLUŠANJA oštećenih, BEZ SASLUŠANJA predloženih svjedoka BEZ PROVOĐENJA bilo koje izvidne radnje. Tako rade USKOK-ovi ne ovisni podobnici u skladu sa zakonima i po pravilima struke.

  • najiram 10 24.09.2020.

    samo vi istražujte zoka se osjeća stjeran u kut...mislim da ima prste u pekmezu...zato se zajapuril ko zagorski puran dok mu je pura fkrala kruha....ipak tri žene treba zdržovati...koja je numera anjc....

Komentiraj...
Vidi sve komentare