Obavijesti

News

Komentari 10

Oporba zbog pucanja mjera i curenja informacija traži da se pokrene istražno povjerenstvo

Oporba zbog pucanja mjera i curenja informacija traži da se pokrene istražno povjerenstvo

Oporba u Saboru traži hitno osnivanje istražnog povjerenstva o radu DORH-a. Saborski zatsupnik Arsen Bauk rekao je da od vladajućih očekuje da se očituju kad prijedlog vide, a ne da ga u startu odbace

VIDEO

Nakon izbijanja afere Janaf, saborski oporbeni zastupnici u srijedu su na inicijativu Mosta imali zajedničku sjednicu nakon koje su najavili pokretanje istražnog Povjerenstva kojim bi se ispitalo curenje informacija u istragama i utjecaj politike na rad neovisnih institucija. Idućih dana će usuglasiti kako će uopće koncipirati taj zahtjev, koji moraju uputiti u saborsku proceduru. Kako je pojasnio SDP-ov Arsen Bauk, Povjerenstva se, prema zakonu, ne mogu osnivati oko bilo čega pa stoga pomno moraju napisati zahtjev kako bi osnivanje Povjerenstva podržali i vladajući. 

- Dogovoreno je da će oporba zajednički prionuti izradi odluke o osnivanju saborskog istražnog Povjerenstva. Svatko od oporbenih Klubova će dati jednog zastupnika i nekoga iz stručnih službi, kako bi sastavili taj okvir - istaknuo je Mostov Nikola Grmoja dodavši kako bi Povjerenstvo ispitivalo utjecaj politike, izvršne vlasti na rad neovisnih institucija. 

 

- Želimo to napraviti da bude dobro i da Povjerenstvo može početi s radom. Znamo da ćemo biti izloženi opstrukcijama vladajućih, tako da se nećemo voditi time koliko će nam to vremena uzeti, nego da to bude što kvalitetnije - rekao je na pitanje kada bi zahtjev mogli uputiti u proceduru. 

Sve oporbene stranke, naglasio je, složile se oko ove inicijative. 

- Želimo saznati kakav je bio utjecaj izvršne vlasti, prvenstveno predsjednika Vlade i ministra, na DORH i policiju. Ali iz ove istrage koju planiramo provesti kroz saborsko istražno Povjerenstvo neće biti izuzeti ni ostali akteri, ne mislimo nikoga štedjeti - poručio je Grmoja naglasivši kako će ispitati sve. 

- Imamo izjave predsjednika, koji tvrdi također da je sve znao o istragama dok je on bio premijer i sve to želimo propitati - rekao je.

Bauk je istaknuo kako Klub SDP-a podržava da se utvrdi na koji način iz neovisnih institucija u javnost izlaze stvari koje ne bi trebale izlaziti. 

- To se već duže vrijeme događa i mislim da je to jedna tema koja zaslužuje tu vrstu pozornosti, i poslovničke i zakonske procedure, a to je istražno povjerenstvo. Kada se završi potreban materijal za upućivanje i raspravu u Saboru, onda ćemo moći reći nešto više - rekao je. 

Na pitanje što će biti predmet rada istražnog Povjerenstva, Bauk pojašnjava da se generalno o radu DORH-a raspravlja kod podnošenje godišnjih izvješća. 

- Tako da ćemo sadržaj materijala koji će biti upućen kao prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva utvrditi kada utvrdimo. Vjerojatno će i druge stranke imati neke ideje, a pitanje je koliko je po važećim zakonima moguće osnovati istražno povjerenstvo na neku temu. Ima veliki broj stranaka, neke su na potpuno suprotnoj strani od nas, ali vjerujem da je svim u interesu da Hrvatska funkcionira kao normalna i pravna država pa će možda neke stvari biti teže i osjetljivije dogovarati, možda će se vagati svaka rečenica, ali mislim da će krajnji cilj, a to je normalno funkcioniranje pravne države, ipak biti veći od razlika među opozicijskim strankama - rekao je dodavši kako je SDP-ova motivacija za osnivanje Povjerenstva upravo želja za normalnim funkcioniranjem pravne države.

Od vladajućih očekuje odgovornost da se, nakon što vide sadržaj rada Povjerenstva, o njemu očituju, a ne da ga u startu odbace. 

 - Nemaju oni potrebe opstruirati, oni su većina.  Ako oni ne žele to neće bit, ali to onda neće biti opstrukcija nego njihov jasan politički stav. Malo mi je preoptimistično očekivati da će oni pristati na nešto što nisu vidjeli, očekujem od njih da se očituju kad vide sadržaj , a ne da u startu odbace - rekao je.

HDZ-ov Branko Bačić poručio je kako neće podržati istražno Povjerenstvo čiji cilj bude eventualno opstruiranje istrage ni u ovom ni u bilo kojem drugom slučaju. 

- Klub HDZ-a će se očitovati o eventualnom prijedlogu o osnivanju istražnog Povjerenstva kada vidimo taj uradak, o čemu će Povjerenstvo raspravljati i što će istraživati. Nama u HDZ-u je od posebnog interesa da se utvrdi tko je, i ako je, u pojedinim predmetima probijao istrage te su osumnjičenici koji su bili obuhvaćeni izvidima od strane nadležnih tijela doznali od pojedinaca koji su eventualno zaposlenici tih istih institucija, to nas interesira. I ne samo u ovom navodnom probijanju mjera u aferi Janaf nego i u ranijim aferama - poručuje Bačić dodavši kako ih interesira i kako je predsjednik Republike, Zoran Milanović, kao bivši premijer znao sve o radu tijela progona, tko ga je o tome brifirao i na koji način.

- Predsjednik Vlade i HDZ-a se već javno očitovao kako ne želi na bilo koji način imati podatke i saznanja o izvidima koje provode pravosudne institucije i policija. Jasno smo na stajalištu trodiobe vlasti i nemiješanja izvršne i zakonodavne vlasti u rad pravosudnih vlasti. Dakle, itekako smo otvoreni za rasprave o eventualnim nezakonitim radnjama koje dovode do probijanja mjera u istragama koje su po zakonu tajne, o kojima nitko ne smije znati osim onih koji su za to zakonom predviđeni - kaže. 

Zanima ga i je li oporba jedinstvena u tome da se istraže radnje koje se protežu ne samo na jednu nego na više vlada. 

- I u prošlim vladama je bilo probijanja mjera pa su pojedini visoki dužnosnici, a to je i sam predsjednik Republike rekao, bio informiran i on i njegov ministar unutarnjih poslova - poručio je. 

Na pitanje novinara ne smatra li da bi optužba u aferi Janaf bila čvršća da su predsjednik Uprave Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek uhićeni odmah prilikom primopredaje mita, Bačić poručuje kako vjeruje da su DORH i USKOK čekali najbolji trenutak kojim će moći potkrijepiti svoje dokaze da se radi o kaznenom djelu. 

- Ako vi u medijima imate od nekog drugog bolje informacije, ja bih ih rado čuo. Ja u ovom trenutku vjerujem da je ravnateljica USKOK-a bila vrlo argumentirana u svom obrazloženju zašto su neke mjere nastavljene  i zašto je to bio taj trenutak kad su se odlučili za podizanje prijave i privođenje osumnjičenika - kaže. 

Na kritiku oporbe kako je premijer Andrej Plenković u aferi 'Dnevnice' zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom održao konferenciju za medije te da mu je tada odgovaralo miješanje u rad DORH-a, Bačić ističe kako je to potpuno različita priča. 

- To je potpuno drugi trenutak istrage, tu se radi o trenutku kad je već istraga otvorena, to su dva različita momenta. Nije pritisak da predsjednik Vlade i glavni državni odvjetnik daju izjavu na zajedničkoj konferenciji, to po meni nije nikakav pritisak na rad neovisnih institucija - rekao je. 

Bačić smatra da predsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova ne smiju znati za tijek istražnih radnji. A da li je bilo propusta što premijera nisu informirali o Kovačeviću, kojeg je u veljači ponovno imenovao na čelo predsjednika Uprave Janafa, poručuje kako će se to utvrditi tamo gdje se treba utvrditi. 

- Ja mislim i ne da mislim nego tako živim i postupam, da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ne smiju biti upoznati s onime što rade tijela državnog progona jer u suprotnom, svi smo mi od krvi i mesa, možda bi netko imao potrebu da u određenom trenutku intervenira. Ne smije znati, čim se nešto zna, već je u tom trenutku zakon prekršen i onaj tko bi obavijestio premijera bi napravio kazneno djelo i po meni bi tada on trebao biti predmet istrage - kaže Bačić dodajući kako se u Hrvatskoj mora konačno shvatiti da svatko radi svoj posao ako hoćemo biti demokratska država.

- I ne priznajem nikome da je borac protiv korupcije na način što prokazuje, saziva konferencije, to je isto borba, ali borba protiv korupcije se isključivo efikasno provodi da oni koji su zaduženi za borbu protiv korupcije budu neovisni - rekao je. 

Upitan da li je Milanović napravio kazneno djelo kad je znao za sve istrage, Bačić poručuje da se treba vratiti u vrijeme progona Slavka Linića, SDP-ovog ministra financija.

- Mene interesira što će o tome reći gospodin Linić, malo se vratite u te godine što je govorio Slavko Linić na temu njegovog progona od strane ministra unutarnjih poslova i predsjednika Vlade. Ja se toplo nadam da predsjednik države u vrijeme dok je bio premijer nije znao za ono što je sam izjavio da je znao o svakoj istrazi u svakom trenutku - rekao je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.