To je to što me zanima!

Optuženi za trovanje špijuna: 'Htjeli smo vidjeti Stonehenge'

Rekli su kako su se možda slučajno i približili Skripalovoj kući, ali da nisu znali gdje se ona nalazi. Ostali su u Salisburyu manje od jednog sata zbog lošeg vremena
Vidi originalni članak

Dva ruska državljana koja su se pojavila na ruskoj državnoj televiziji u četvrtak, izjavila su kako ih je Britanija pogrešno optužila za pokušaj ubojstva ruskog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj te da su u ožujku samo turistički bili u Salisburyju.  

Britanski tužitelji su prošli tjedan identificirali dvojicu ruskih državljana koji su 'operirali' pod lažnim imenima Aleksander Petrov i Ruslan Boširov te ih optužili za trovanje Sergeja i Julije Skripal nervnim otrovom u Engleskoj.

Dvojica muškaraca koji su se pojavili na ruskoj nacionalnoj televiziji RT television bili su izgledom slični onima na slikama koje je objavila britanska policija.

- Naši prijatelji su nam savjetovali već duže vrijeme da posjetimo ovaj prekrasan grad - rekao je jedan od muškaraca za grad Salisbury u kratkom videu intervjua kojeg je emitirala televizija RT. 

Rekli su kako su se možda slučajno i približili Skripalovoj kući, ali da nisu znali gdje se ona nalazi. Ostali su u Salisburyju manje od jednog sata zbog lošeg vremena, a željeli su posjetiti Stonehenge.

Britanija je rekla kako su dvojica osumnjičenika ruski obavještajni časnici koji su gotovo sigurno djelovali prema naredbama vrha ruske države. Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u slučaj.

Skripal, bivši ruski dvostruki agent koji je izdao desetke agenata britanskoj obavještajnoj službi (MI6) i njegova kćer su pronađeni onesviješteni na klupi u Salisburyju u ožujku. Proveli su tjedne u bolnici prije nego što su ih otpustili. 

Dvojica muškaraca su rekla da nisu radili za GRU, da su oni obični poduzetnici i žrtve kako to nazivaju "nevjerojatne slučajnosti".

Dvojac je izašao u javnost dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio da su identificirani Petrov i Boširov i da su rekli da ih ništa ne povezuje s kriminalom. Izrazio je želju da se dvojica pojave u javnosti.

Afera se ponovno pojavila na naslovnicama u srpnju kada je žena Dawn Sturgess nedaleko Salisburyja umrla, a njezin partner Charlie Rowley se razbolio nakon što je pronašao lažnu bočicu parfema Nina Ricci koja je sadržavala novičok i donio je kući.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_324331 13.09.2018.

    Na sto je spala nekadasnja najbolja svijetska tajna sluzba??Koju limunadu za djecu ovi pricaju.

  • DarkoG_1 13.09.2018.

    sirota engleska nevinasca toliko zabrinuti za bivseg ruskog spijuna, zao mi je samo zene koja je umrla jer je nasla lazni parfem

  • pacifista 13.09.2018.

    a što vele skripalovi na ovo trovanje ? njih nitko ništa ne pita . vrlo je čudno što je se julija vratila u rusiju nakon njihovog trovanja . hm ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare