To je to što me zanima!

'Optužnica protiv Mladinea je bila u roku, sud nije u pravu'

Županijski sud je odbacio optužnicu protiv Vinka Mladinea jer tvrde da su tužitelji probili rokove. Tužitelji tvrde da to nije istina i da je optužnica podnesena u roku
Vidi originalni članak

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na odluku Županijskog suda koji je odbacio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke "Odlagalište sirovina" Mihe Zrnića Marinovića i to zbog isteka roka za njezino podizanje. Tužiteljstvo u žalbi navodi da nisu probili rokove. Tvrde da su optužnicu podnijeli unutar tzv. prekluzivnog roka od 75 dana koji se odnosi na složene predmete. 

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladinea, u ovom slučaju teretili su da je mimo Zakona o javnoj nabavi od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu. 

Prema tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Sirovina odlagalište na taj je način od 1. ožujka 2007. godine do 30. studenog 2010. godine fondu ispostavila 29 privremenih situacija za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna.

Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, a potom su prema Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao Zrnić Marinović je u više navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. Tužiteljstvo smatra i da je poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), a fond je oštećen za 46,2 milijuna kuna.

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša počeli su propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijuna iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media. U optužnici proizašloj iz afere Fimi media, koju je sud više puta vraćao na doradu, Mladinea terete da je fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. Zajedno sa Zrnićem Marinovićem optužen je i u postupku koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv “kraljice PET ambalaže” Barbare Bešenić, bivše saborske zastupnice HDZ-a.

Uskok ih, s još trojicom, tereti da su se od početka 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim društvima pribaviti milijune kuna tako što su dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru, čime su oštetili fond za najmanje 130 milijuna kuna.

Mladinea terete i da je poduzeću Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos Fond na čijem je čelu bio.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • eli974 24.12.2014.

    ma nije valjda da si Mladineo badava pare dao!?

  • Madwolf 24.12.2014.

    Ma ovaj čovjek je nevin, sve su mu namjestili. Po faci mu se vidi da je poštenjačina, pogledajte ga samo kako zbunjeno gleda kao da mu ništa nije jasno. Dobro možda je uzeo kojih milijun kuna ali tko nije, tako da mu ne treba zamjerit.

  • oktopus1 24.12.2014.

    ovo samo pokazuje kakav nam je kvalitet pravosuđa

Komentiraj...
Vidi sve komentare