To je to što me zanima!

Optužnicu protiv Jamba nakon devet godina vratili na doradu

DORH je optužnicu podigao 2004., a toliko se čekalo jer je trebalo ispitati 147 svjedoka, riješiti izuzeće suca Županijskog suda, Jambu skinuti imunitet...
Vidi originalni članak

Sud u Metkoviću u utorak ujutro vratio je na doradu optužnicu protiv Stipe Gabrića Jamba i Milorada Dodiga Općinskom državnom odvjetništvu. 

DORH je optužnicu podigao 2004. godine, a devet godina se čekalo jer je trebalo ispitati 147 svjedoka, rješavalo se izuzeće istražnog suca Županijskog suda u Dubrovniku, trebalo je Jambu skinuti imunitet saborskog zastupnika, a DORH je neuspješno tražio i zadržavanje Gabrića Jamba. Nakon devet godina, sud je zatražio još i dodatnu istragu. 

U obrazloženju stoji da se Stipe Gabrić Jambo, nakon prijema optužnice o tome očitovao u medijima, ali ne i u istrazi, navodeći kupovinu zgrade 'Poduha' za potrebe Grada Metkovića od sredstava namijenjenih saniranju štete od suše.

Kaznena prijava za slučaj datira od 4. kolovoza 2004., a postupak je pokrenuo tadašnji povjerenik Vlade za Metković Ivica Vidović. Jamba je prijavio zbog nenamjenskog trošenja novca kojeg je premijer Sanader uputio neretvanskim poljoprivrednicima zbog šteta tijekom suša. MUP je sastavio i poseban izvještaj. 

U policijskom izvještaju stajalo je kako su 'pronađeni elementi koji upućuju na osnovanu sumnju da je metkovski gradonačelnik počinio nekoliko kaznenih djela'. Riječ je o 104 zahtjeva građana za obeštećenje, a isplaćeno je milijun kuna.

Ostatak od 4,55 milijuna kuna navodno je Jambo prikazao kao prijavu štete od suše za 166 građana. Većina njih bili su zaposlenici njegove privatne tvrtke, a navodno nemaju nikakvo zemljište, a niti su upisani u Poljoprivredni upisnik.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • 06.02.2013.

    Sramotan proces, očita opstrukcija pravne države. Građani bi trebali imati pravo na brz postupak, pa tako i Jambo.

  • strapacoza 06.02.2013.

    tak puno vremena treba da se takvima počne suditi... mora ih se pustiti da zgrabe što više, pa da onda idu u inozemstvo po nova srca, obnavljanje krvi, barokomore par put tjedno da prežive suđenje i nadžive suce... a jadnom čovjeku kad treba nanesti nepravdu, odrede rok čim prije da trpi što dulje...

  • čamil 06.02.2013.

    Ipak se kreće. Pravosuđu brzina postaje vrlina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare