Obavijesti

News

Komentari 32

Optužnicu protiv Jamba nakon devet godina vratili na doradu

Optužnicu protiv Jamba nakon devet godina vratili na doradu
1

DORH je optužnicu podigao 2004., a toliko se čekalo jer je trebalo ispitati 147 svjedoka, riješiti izuzeće suca Županijskog suda, Jambu skinuti imunitet...

VIDEO

Sud u Metkoviću u utorak ujutro vratio je na doradu optužnicu protiv Stipe Gabrića Jamba i Milorada Dodiga Općinskom državnom odvjetništvu. 

DORH je optužnicu podigao 2004. godine, a devet godina se čekalo jer je trebalo ispitati 147 svjedoka, rješavalo se izuzeće istražnog suca Županijskog suda u Dubrovniku, trebalo je Jambu skinuti imunitet saborskog zastupnika, a DORH je neuspješno tražio i zadržavanje Gabrića Jamba. Nakon devet godina, sud je zatražio još i dodatnu istragu. 

U obrazloženju stoji da se Stipe Gabrić Jambo, nakon prijema optužnice o tome očitovao u medijima, ali ne i u istrazi, navodeći kupovinu zgrade 'Poduha' za potrebe Grada Metkovića od sredstava namijenjenih saniranju štete od suše.

Kaznena prijava za slučaj datira od 4. kolovoza 2004., a postupak je pokrenuo tadašnji povjerenik Vlade za Metković Ivica Vidović. Jamba je prijavio zbog nenamjenskog trošenja novca kojeg je premijer Sanader uputio neretvanskim poljoprivrednicima zbog šteta tijekom suša. MUP je sastavio i poseban izvještaj. 

U policijskom izvještaju stajalo je kako su 'pronađeni elementi koji upućuju na osnovanu sumnju da je metkovski gradonačelnik počinio nekoliko kaznenih djela'. Riječ je o 104 zahtjeva građana za obeštećenje, a isplaćeno je milijun kuna.

Ostatak od 4,55 milijuna kuna navodno je Jambo prikazao kao prijavu štete od suše za 166 građana. Većina njih bili su zaposlenici njegove privatne tvrtke, a navodno nemaju nikakvo zemljište, a niti su upisani u Poljoprivredni upisnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe