To je to što me zanima!

'Najava smjene Lozančića nije sporna, na kraju ću ja odlučiti'

Premijer Orešković je kazao i da podupire ministra kulture Zlatka Hasenbegovića. Kaže da je on uvjereni antifašist i vrlo sposoban čovjek koji će biti sjajan ministar kulture
Vidi originalni članak

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa, ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, aposlutno podupire ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te najavljuje da će uskoro biti poznato tko će biti ministar branitelja.


- Kao čovjek koji je došao iz bussines segmenta neću vrlo naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. U pravo ću vrijeme donijeti svoju odluku. Nisam čovjek koji će samo naglo uskočiti u nekakve odluke - izjavio je premijer Orešković u emisiji Hrvatskoga radija "Kako Vlada vlada".

Odluku o smjeni šefa SOA-e supotpisom donose premijer i predsjednica Republike, koja je to i učinila u petak, a Orešković potvrđuje da predsjednica države po zakonu može pokrenuti takvu inicijativu.

- Ona ju je pokrenula i vrlo jasno komunicirala da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića. Ja ću razmotriti, vidjeti i prikupiti dodatne informacije i onda ću u pravo vrijeme donijeti svoju odluku - kazao je hrvatski premijer. Nije precizirao kada će donijeti odluku.

Premijer ne smatra da ga je predsjednica Grabar Kitarović "dovela pred zid" time što je svoju odluku o smjenjivanju šefa SOA-e objavila u trenutku kada je on je na konferenciji za novinare rekao da će o tom pitanju odlučiti zajedno s njom.

- Ne bih rekao, predsjednica po zakonu ima pravo pokrenuti tu inicijativu - ponovio je predsjednik Vlade RH Orešković.

Kaže kako je apsolutno zadovoljan odnosom s predsjednicom Republike te ponavlja da su partneri te imaju zajedničke ciljeve vezane uz hrvatsku vanjsku politiku i gospodarstvo. 

- Predsjednica, kao i ja, ima dobre kontakte u vezi gospodarstva i to ćemo zajedno iskoristiti u interesu Hrvatske i surađivat ćemo zajedno da poboljšamo suradnju sa susjedima. Ovo je jedna situacija koja će se riješiti, ali mislim da se trebamo fokusirati pozitivno, da jesmo partneri i da zajedno radimo za bolju Hrvatsku - kazao je premijer Orešković.

Ne smatra ni da bi ovaj slučaj mogao izazvati trzavice u Vladi s obzirom na, u javnosti izrečene različite ocjene potpredsjednika Vlade Bože Petrova i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.
- Ovo je demokracija, mislim da svaki čovjek ima, i potpredsjednik Petrov i prvi potpredsjednik Karamarko, svoj stav. A na kraju ću odluku donijeti ja - naglasio je premijer.

To što obavještajne službe nisu pod parlamentarnim nadzorom jer nije izabran predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne postoji ni građanski nadzor rada tih službi, Orešković ne vidi kao opasnu situaciju jer sustav vrlo dobro funkcionira.. 

- Ne vidim da je to uopće nekakva opasna situacija.  Mislim da sustav u svakom trenutku vrlo dobro funkcionira i stvari će ići naprijed - ocijenio je. Naglasio je kako građani u tom smislu apsolutno ne trebaju strahovati da će biti zloporabi sustava.

Ministar branitelja uskoro, Hasanbegović ima moju punu potporu

Najavio je i da će vrlo skoro biti objavljeno tko će biti novi ministar branitelja, nakon što je ostavku, kao ministar s najkraćim mandatom u nekoj od hrvatskih Vlada, dao Mijo Crnoja. 

Ministarstvo branitelja za mene je vrlo bitno, ističe premijer. "Ta situacija je iza nas, a Vlada će se fokusirati na ono što je ispred nas - ekonomija, financije i pokretanje gospodarstva", dodao je.

Potvrdio je i da ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima njegovu punu potporu. 

Na prijepore pojednih udruga i neprofitnih medija  koje je izavalo imenovanje ministra kulture Hasanbegovića, premijer odgovara kako je s ministrom razgovarao te da su 'komentari o antifašizmu' izvučeni iz konteksta. 

- Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar, čovjek koji je vrlo sposoban. I mislim da će biti sjajan ministar kulture - naglasio je premijer Orešković.

Ne smatra da će rad Vlade blokirati i usporavati Vijeće za suradnju u kojem su predstavnici HDZ-a, Mosta i drugih partnera vladajućih, već drži da će pridonijeti kvaliteti izrade zakona koje će Vlada slati u Hrvatski sabor.


Hrvatska je sjajna zemlja, ima ogroman potencijal i svi zajedno ga trebamo stvoriti

- Ništa neće usporavati. I ovo gledam kao čovjek koji je došao iz bussines segmenta. To će, mislim, pojačati kvalitetu zakona koje ćemo slati Saboru. Ja to vidim kao kao veliki plus - kaže Orešković.

Slaže se da je u Hrvatskoj u političkom i društvenom životu retorika sve oštrija i ocjenjuje kako ona možda nikad neće nestati, ali se nada da će se hrvatsko društvo ipak više početi fokusirati na budućnost, a ne na prošlost.

Svi s kojima priča, jasno mu poručuju da žele da svima bude bolji životni standard, naglasio je Orešković.

- I mislim da bismo se i kao narod i političari na to morali više fokusirati - ističe.

Upravo to što se u Hrvatskoj previše razmišlja o prošlosti, a ne o budućnosti, najviše ga i razočarava. 

Prošlost se ne smije zaboraviti, ali nadam se da će se cijela Hrvatska usmjeriti ka budućnosti, kaže. 
- Ovo je sjajna zemlja i ima ogroman potencijal i svi zajedno ga trebamo stvoriti - poručuje premijer Orešković.

Najviše ga, pak, razveseli jedinstvenost svih hrvatskih građana kada se nešto slavi, a kao primjer navodi slavlje brončane medalje koju je na Europskom prvenstvu osvojila Hrvatska rukometna reprezentacija.

Mala smo zemlja, kaže premijer, no, ističe, takve situacije ga podsjećaju na priču o Davidu i Golijatu - da jedna mala zemlja može napraviti čudo.

Idi na 24sata

Komentari 247

  • liliana 11.02.2016.

    Pazi SOA špijunira Mamića,zašto,nije on državno neprijatelj.Soa ga špijunira zbog Kolinde,pa zar to nikome nije jasno.Milanović je htio doći do kompromitirajućih materijala o Kolindi.Milanoviću a da tebe malo tajno snime.imali bi o čemu čitati.

  • liliana 11.02.2016.

    Kaj se Orešković dodvorava SDPu?

  • liliana 11.02.2016.

    daj više odluči.

Komentiraj...
Vidi sve komentare