To je to što me zanima!

Osijek: Ovoga puta crveni fićo pregazit će golemi tenk JNA

U Osijeku su u ponedjeljak postavili tenk T55 koji je 27. lipnja 1991. pregazio fiću kao dio instalacije u spomen tom činu otpora. U ponedjeljak bi trebali postaviti i fiću
Vidi originalni članak

Nakon tenka na Trpinjskoj cesti u Vukovaru te tenka i haubice u parku ispred Doma zdravlja u Valpovu, i Osijek od ponedjeljka ima tenk kao spomenički podsjetnik na Domovinski rat. 

Naime, u Osijek se na raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice na labudici iz zagrebačkog Tehničkog muzeja dovezao tenk T-55 preko kojega će, ukopanog u zemlji, za koji dan 'prelaziti crveni fićo'. Tako će od ponedjeljka, točno 20 godina otkako je televizijska slika obišla svijet, osječke gradske vlasti odati počast legendarnom 'crvenom fići' koji je na početku ratnih stradanja Osijeka nestao pod gusjenicama tenka ondašnje Jugoslavenske narodne armije.

- Dugo smo razmišljali na koji način obilježiti simbol otpora građana pred agresorom. Postojalo je nekoliko ideja, no u konačnici smo se odlučili da će tenk biti poluzakopan u zemlju s cijevi prema dolje, a fićo će gaziti njega - kaže Miljenko Kolobarić, predsjednik gradskog Odbora za branitelje.

Tenk T-55 postavili su u parkiću preko puta popularne osječke zgrade 'Ljepotica'.

- Uz grafit Osijek-nepokoreni grad, fićo je najprepoznatljiviji simbol obrane grada, a na idejno rješenje imamo samo pozitivne kritike osječke javnosti. Vjerujemo da ćemo s novim spomenikom stvoriti i dobar brend našeg nepokorenog grada - kaže Miljenko Kolobarić.

Idi na 24sata

Komentari 97

  • Vojvoda Šešelj 22.06.2011.

    Ja cu budan sanjati.....

  • megan2006 22.06.2011.

    ovo me podsjeća na one poslijeratne priče kad je tito kuhao svinjsku glavu, ili kapetan Mikula mali kao se suprodstavio njemcima... i druge priče iz čitanki koje su na prezentirali. Tako i ovo sad sa fićom.

  • VitomirPranjić 21.06.2011.

    na žalost Fiće su i podnijele teret rata,mi sirotinja.Veliki "auti" su održavali modne revije i aukcije po zagrebu dok su "fiće" ratovali

Komentiraj...
Vidi sve komentare