To je to što me zanima!

Osnivač WikiLeaksa zatražio je u Londonu azil u Ekvadoru

Zahtjev dolazi nakon što je britanski vrhovni sud u četvrtak odbacio žalbu Assangeovog odvjetnika na odluku o njegovom izručenju Švedskoj zbog silovanja
Vidi originalni članak

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange službeno je zatražio azil u Ekvadoru, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Ricardo Patino, prenosi CNN. Patino je otkrio kako je Assange azil zatražio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje se trenutno nalazi.

Zahtjev dolazi nakon što je britanski vrhovni sud u četvrtak odbacio žalbu Assangeovog odvjetnika na odluku o Assangeovom izručenju Švedskoj, čije ga tužiteljstvo želi ispitati o optužbama za silovanje jedne žene te seksualno zlostavljanje druge, što se navodno dogodilo u Stockholmu u kolovozu 2010. godine.

Assange se u Velikoj Britaniji nalazi u kućnom pritvoru još od prosinca 2010. godine. Oduvijek je tvrdio kako su optužbe o zlostavljanju lažne i politički motivirane, te kako bi ga švedske vlasti mogle predati SAD-u. Ondje bi pak mogao biti procesuiran zbog objavljivanja povjerljivih podataka putem WikiLeaksa, stranice na kojoj je objavljeno oko 250 tisuća povjerljivih američkih dopisa.

Žalba vrhovnom sudu bila je posljednji potez koji je Assange u Velikoj Britaniji mogao povući kako bi spriječio svoje izručenje. Preostaje mu obraćanje Europskom sudu za ljudska prava, a njegovi su odvjetnici već najavili kako će to učiniti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • General Lee 20.06.2012.

    Koja je ovo namještaljka. U Švedskoj ne možeš ni mrava zgaziti, a već te progoni cijela horda policije tako da ovo "silovanje" smrdi na kilometar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare