To je to što me zanima!

Osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena - od ponedjeljka sve u jednom dokumentu

Osobna slika, koja je do sada bila na desnoj strani, premješta se na lijevu, a čip s prednje strane ide na poleđinu. U čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, digitalni potpis te matični broj osiguranika
Vidi originalni članak

Stare osobne iskaznice prestaju se tiskati u četvrtak, a zahtjev za novu elektroničku osobnu iskaznicu, koja je ujedno i putovnica kao i zdravstvena iskaznica, može se predati od ponedjeljka, piše Dnevnik. S njom možete podignuti i kredit bez odlaska u banku.

MUP je obavijestio da će zahtjeve za starom verzijom osobne zaprimati do 29. srpnja u 15 sati.

NOVA ERA IDENTIFIKACIJE Važna obavijest MUP-a: Od ponedjeljka se počinju primati zahtjevi za nove e-osobne

Što je novo?

Osobna slika, koja je do sada bila na desnoj strani, premješta se na lijevu, a čip s prednje strane ide na poleđinu. U čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, digitalni potpis te matični broj osiguranika.

Nova osobna iskaznica imat će digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a s njom ćete moći pristupiti uslugama sustava e građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Vrijedit će pet godina, a za nju će odrasli do 65 godina morati izdvojiti 79,50 kuna, stariji od 65 godina izdvojit će 49,50 kuna, dok će za djecu izdvojiti 60 kuna.

UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA Poskupljuju osobne iskaznice: Za djecu do pet godina cijena će biti jednaka kao i za odrasle

U žurnom postupku, osobnu će građani moći dobiti za 500 kuna u tri dana.

Stare, još uvijek važeće, osobne iskaznice građani ne trebaju mijenjati do isteka valjanosti. Kada istekne, rok za podići novu e osobnu je mjesec dana.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • Dianysi 29.07.2021.

    Znaci tko ima privatno osiguranje, mora imati 2 zdravstvene, jednu drzavnu jednu privatnu ? :D Tko smislja ove stvari da mi je znati, na kojim je drogama

  • savskokupaliste 29.07.2021.

    Vrijedit će pet godina, a za nju će odrasli do 65 godina morati izdvojiti 79,50 kuna, stariji od 65 godina izdvojit će 49,50 kuna, dok će za djecu izdvojiti 60 kuna.???Zar nije rečeno da sada vrijedi trajna osobna kada se navrši 7o godina života??

  • Vito1 29.07.2021.

    Nije problem što ih izgobiš sam. Problem je što ti ih ukradu džepari i lako mogu koristiti tvoje podatke kasnije, prepisane na svoje dokumente. Pa se ti opravdavaj negdje daleko u svijetu kad lopov koristi tvoje podatke, a ti "naletiš" u krivo vrijeme na "krivo mjesto", mjesto koje je lopov već iskoristio tvojim podatcima. Kako to mislim??? Pročitajte - niska sigurnost podataka na osobnoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare