News

Komentari 92

Osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena - od ponedjeljka sve u jednom dokumentu

Osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena - od ponedjeljka sve u jednom dokumentu

Osobna slika, koja je do sada bila na desnoj strani, premješta se na lijevu, a čip s prednje strane ide na poleđinu. U čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, digitalni potpis te matični broj osiguranika

Stare osobne iskaznice prestaju se tiskati u četvrtak, a zahtjev za novu elektroničku osobnu iskaznicu, koja je ujedno i putovnica kao i zdravstvena iskaznica, može se predati od ponedjeljka, piše Dnevnik. S njom možete podignuti i kredit bez odlaska u banku.

MUP je obavijestio da će zahtjeve za starom verzijom osobne zaprimati do 29. srpnja u 15 sati.

Što je novo?

Osobna slika, koja je do sada bila na desnoj strani, premješta se na lijevu, a čip s prednje strane ide na poleđinu. U čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, digitalni potpis te matični broj osiguranika.

Nova osobna iskaznica imat će digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a s njom ćete moći pristupiti uslugama sustava e građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Vrijedit će pet godina, a za nju će odrasli do 65 godina morati izdvojiti 79,50 kuna, stariji od 65 godina izdvojit će 49,50 kuna, dok će za djecu izdvojiti 60 kuna.

U žurnom postupku, osobnu će građani moći dobiti za 500 kuna u tri dana.

Stare, još uvijek važeće, osobne iskaznice građani ne trebaju mijenjati do isteka valjanosti. Kada istekne, rok za podići novu e osobnu je mjesec dana.