To je to što me zanima!

'Ostatke mog sina nisu uspjeli naći, izgorjeli su u eksploziji'

Na današnji dan prije 27 godina u skladištu Barutana kraj Bjelovara major takozvane JNA Milan Tepić „digao“ skladište sa 1700 tona eksploziva. Tepić je u smrt odveo sebe i 11 hrvatskih branitelja
Vidi originalni članak

U tijeku najžešćih borbi koje su se u Bjelovaru vodile te nedjelje, 29. rujna 1991. godine, s pripadnicima 265. oklopno-mehanizirane brigade, koji su tenkovima, topovima i minobacačima razarali Bjelovar, u 10 sati i 17 minuta odjeknula je strahovita eksplozija. 

Tada je u pet kilometara udaljenom od Bjelovara izoliranom skladištu Barutana u šumi Bedenik, major takozvane JNA Milan Tepić „digao“ skladište sa 1700 tona eksploziva. Tim suludim činom osim sebe, Tepić je u smrt odveo i 11 hrvatskih branitelja. 

Osvojena golema količina oružja

Eksplozija od koje su pucali prozori na kućama u 30-ak kilometara udaljenom Virju bila bi još strašnija i vjerojatno bi do temelja razorila Bjelovar da branitelji prije toga nisu uspjeli razminirati ostalih devet od deset skladišta. Šokirani branitelji Bjelovara kao i ostali žitelji u 10,17 sati na trenutak su zastali zaprepašteni dimnom gljivom koja se podigla iznad kratera dubokog 10 metara. 

Nakon toga su još odlučnije krenuli u boj za svoj Grad koji je oslobođen u večernjim satima, a što je životom platilo još šestero stanovnika i branitelja. Danima, mjesecima i godinama su se viđale rane na zgradama Bjelovara, dok se obitelji i prijatelji s tugom sjećaju onih koji su tada životom platili „rastanak“ s okupatorom. 

Bjelovar je bio prekretnica u Domovinskom ratu, jer do tada Hrvatska, „siromašna“ vojnom opremom, ali nošena željom i odlučnošću za slobodom hrvatskih branitelja  osvojena je golema količina oružja, streljiva i vojne opreme. Između ostalog, 78 tenkova i 80 oklopnih vozila koja su prebačena na ratišta diljem Hrvatske gdje je bilo najpotrebnije. Gotovo treći ratnog potencijala kojim je Hrvatska vojska u stvaranju raspolagala te jeseni, potječe iz bjelovarskih vojarni. 

Unatoč kaosu u gradu sve je funkcioniralo

Dok su branitelji vodili krvavi boj, a građani sa strahom čekali vijesti o ishodu, gotovo sve službe su dale svoj maksimum, poput bolnice i vatrogasaca. U bolnici se te nedjelje, pod granatama koje su padale oko operacijske sale, vodila borba za spašavanje ranjenih. 
Bjelovarski liječnici su zbrinuli oko 100 ranjenika, obavili 32 operacije u podrumu zgrade, dok su vatrogasci pod vatrom imali 20-ak intervencija. U tom danu „D“ za Bjelovar i rodilište je normalno radilo jer su svijet ugledale tri djevojčice i dva dječaka. Upravo taj podatak o rađanju, umiranju i nastavku života najbolje ilustrira koliko je jak duh vladao u nepokorenom Gradu. Gradu u kojemu je uništeno i oštećeno 437 stambenih objekata. 


Zarobljeni neprijateljski vojnici, njih nekoliko stotina, išli su u prvu razmjenu obavljenu tijekom Domovinskog rata. Razmijenjeni su za zatočene u susjednoj Bosni i Hercegovini u zloglasnom logoru „Manjača“. Stoga je s pravom 29. rujan Dan Grada i Dan bjelovarskih branitelja. 

'Ti mladići su branili svoje kuće'

Milan Tepić, kojeg je Srbija proglasila narodnim herojem i kojem su lani podigli spomenik u Beogradu, u smrt je odveo Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića, a neki su tek zakoračili u punoljetnost. 


- Svi ti mladići uglavnom su živjeli u krugu Barutane. Oni su branili svoje kuće. Molili su Tepića da ode i nastavi život, a on je odlučio drugima uskratiti pravo na život. A zašto? Samo zato što su branili svoje domove - glasom u kojem se miješaju silne emocije govorila nam je majka jednog od heroja s Barutane. 

Jedan među onima koji je izgubio sina na Barutani je i Vinko Pervan (75). Kazao nam je da se osjeća kao da je jučer izgubio sina Dražena. 
- Da mi je sin poginuo, saznao sam mnogo kasnije. Svi su nakon eksplozije tražili svoje najmilije, bilo je puno poginulih. Damir je bio ranjen, a Dražen (22) je poginuo. Posmrtne ostatke mog sina nisu uspjeli naći jer su izgorjeli - sa silnom tugom u glasu priča neutješni otac Vinko, koji će kao i ostali svoju bol zbog sulude ideje o „velikoj Srbiji“ i zločincu Tepiću nositi do konca života.  Sve priče roditelja poginulih prožete su istom patnjom i boli. 

Uz 29. rujan vezan je i jedan paradoks, jer se istovremeno Tepiću koji je istinski zločinac diže spomenik, a drugom, Juri Šimiću, tadašnjem šefu Kriznog štaba općine Bjelovar se sudi zbog navodnog ratnog zločina. 
 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • BrankoStojković_1 25.09.2019.

    Ako ovo pročita sin od Milana Tepića neka mi se javi, ako želi saznati pravu istinu o svome ocu. Ovdje čitam mnoge laži koje nisu istina. Ja živim u Bjelovaru, i toga dana 29.09.1991. godine nisam daleko bio od eksplozije na barutani. Tepić je imo u svojim redovima vojske JNA izdajnike, koji su prje toga minirali i izašli van i prešli na stranu ZNG-a. Mesić je bio vrhovni komadant i njegovi su ljudi su "Barutanu" dignuli na daljinski upravljač. Sve su ovo laži što pišu mediji o legendi Milanu Tepiću. Major JNA Milan Tepić je stanovao dvije kuće od nas u Bjelovaru. Imao je ljubavnicu Martinović. (Branko Stojković-Štit) 095/814-82-90

  • fenix77 01.10.2018.

    Akcija osvajanja barutane kompromitirana je zbog neisključene motorole, pa je ovaj "heroj" aktivirao MRUD, ostalo što se još piše je tu negdje, blizu istine.. Tko je poslao dečke tamo , a nije ih pripremio???

  • Marginalac 1 29.09.2018.

    Svi vi koji idete u kozarsku dubicu kupovati od tih .....imate na zgradi pri ulazu u dubicu veliki mural na zidu od tog četnika,kojeg oni smatraju herojem...to je kukavica koja se napila rakijetine i digao u vazduh sve oko sebe,vjerojatno i nije htio,ali se zajebao pa nešto krivo stisnuo

Komentiraj...
Vidi sve komentare