To je to što me zanima!

Ostojić: Državno odvjetništvo je sada preuzelo slučaj Pfizer

Ostojić je kazao kako se moraju poduzeti svi potrebni koraci sukladno hrvatskim propisima da se riješi ovaj slučaj. Osobno će podržati raščišćavanje svake afere
Vidi originalni članak

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je u srijedu za Jutarnji list kako je Državno odvjetništvo preuzelo slučaj Pfizer. Američki farmaceutski div pristao je na nagodbu i platit će 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Ostojić je kazao kako se moraju poduzeti svi potrebni koraci sukladno hrvatskim propisima da se riješi ovaj slučaj. Osobno će, poručuje, podržati raščišćavanje svake korupcijske afere.

Bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina, koja je otišla s te pozicije prije izbijanja afere 2004., kazala je kako je korupcija u distribuciji lijekova značajno pala nakon što je prije četiri godine Europska komisija inzistirala na donošenju pravilnika o etičkom oglašavanju lijekova, a što su prihvatili i strani proizvođači u Hrvatskoj. Kaže da danas više nama dva zrakoplova liječnika koji putuju na neki kongres, niti s njima mogu ići članovi obitelji kao što je to nekad bilo.

Optužba za podmićivanje odnosi se na razdoblje od 1997. do 2001., i to ne samo hrvatskih, već i liječnika u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, a sve kako bi propisivali njihove lijekove. Novac su im uplaćivali na račune u Austriji, a plaćali su im i putovanja te davali darove. Tužba je podnesena Okružnom sudu Distrikta Kolumbije (D.C) u SAD-u. Kako bi izbjegao suđenje Pfizer se nagodio.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • PMF 087 09.08.2012.

    Da je ovo pravna država onaj "lički međed" bi već davno bio u zatvoru zbog provizija za uvoz cjepiva i još koješta.. ali ova država, nažalost, nikad pravnom postati neće

  • user_157522 09.08.2012.

    Na TV-u reklamira se sve i svasta i ispada da bi preventivno (barem po reklamama) trebalo popiti barem 50 tableta dnevno, krema i sl. pa ne zivimo na Marsu (makar su nam uvjeti na u drzavi slicni) jedan lijek koji pokriva HZZO bez recepta je nemoguce dobiti, a od FNJZNJ farmaceutskih kuca dobijete bez recepta bilo koji lijek, naravno uz pozamasnu cijenu, a uputstvo je na kineskom,svedskom ili nekom drugom poznatom ili nepoznatom jeziku. Mislim da je to legalizirana FARMACEUTSKA trgovina OTROVIMA!!! Kumice na placu love zbog "domace purice ispod pulta", a ove nitko ne sankcionira.

  • zvrcko 09.08.2012.

    Još jedna afera koja neće biti istražena i krivci kažnjeni. Živjela Kroejša!

Komentiraj...
Vidi sve komentare