To je to što me zanima!

Otac si pumpa grudi da bi jednom mogao dojiti bebe

Šveđanin Ragnar Bengtsson (26) do prosinca će svaka tri sata spajati pumpicu za izdajanje na svoje grudi kako bi potakao proizvodnju mlijeka
Vidi originalni članak

Ragnar Bengtsson (26) iz Švedske sudjeluje u istraživanju koje bi mu moglo omogućiti da doji svoju djecu. U utorak je pumpicom počeo stimulirati grudi  kako bi proizvele mlijeko.
- Sve što nije štetno vrijedi isprobati. Ako bude djelovalo, muškarci bi se mogli zbližiti sa svojom djecom već u ranom stadiju njihova života - kaže otac 2-godišnjeg dječaka iz Stockholma. Ragnara prate kamere švedske televizije, a na njezinu portalu piše blog sa svakodnevnim aktivnostima. Do prosinca će svaka tri sata pokušati ispumpati mlijeko iz grudi. Kako Ragnar još studira, morat će pumpicu vaditi i na predavanjima na ekonomskom fakultetu.
- Iskreno, svejedno mi je ako ljudima bude neugodno dok budem pumpao. Ako im smeta, to je njihov problem - kaže Ragnar. Laktacija je u muškaraca  česta pojava pri hormonalnim tretmanima, no Ragnar ne namjerava rabiti nikakve lijekove ni kemikalije kako bi počeo proizvoditi mlijeko. Iako on vidi pozitivne strane svog pothvata te se nada da će moći dojiti svoju buduću djecu, mnogi se ne slažu s njim.
- Mnogo ljudi je snažno reagiralo, a neki misle da sam potpuno bolestan - kaže Ragnar. Profesorica endokrinologije na institutu Karolinska kaže kako je moguće da nakon tri-četiri mjeseca Ragnar proizvede kap ili dvije mlijeka.
- Žene doje nakon što su devet mjeseci preplavljene estrogenom, dakle potrebno je mnogo vremena da se proizvede mlijeko. No ako redovito radi na tome, moguće je da proizvede dovoljno hormona prolaktina, koji će potaknuti laktaciju - kaže profesorica Sigbritt Werner i dodaje kako smatra da muškarci ne bi trebali pokušavati proizvesti mlijeko nego djetetu grudi ponuditi kao mjesto utjehe.
- Zdrava djeca instinktivno znaju da grudi imaju dvostruku funkciju. Jedna je da ih hrani, a druga je da ih grije i povezuje s roditeljem. Muškarci bi se na taj drugi način trebali povezati s djecom - kaže profesorica.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • gračanka 05.09.2009.

    To s u sve budalaštine a, on je stvarno budala .

  • dita29 03.09.2009.

    pa jebote riga mi se,fujjjj!!!!!

  • baky126 03.09.2009.

    svega i svaceg na ovon svjetu

Komentiraj...
Vidi sve komentare