To je to što me zanima!

Otkazi u KBC-u Zagreb: 'Nisu nikad bile na bolovanju, ali se nisu htjele sustavno testirati'

Stižu prve opomene i prosvjetnim radnicima, a tri ministarstva spremaju nove izmjene Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kojima bi se sankcioniralo nepoštivanje odluke o COVID potvrdama
Vidi originalni članak

Šestero djelatnika Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb dobilo je otkaz nakon što nisu htjeli predočiti covid potvrde. Radničko vijeće je glasalo protiv, ali bez obzira na to - radnici su otpušteni, javlja RTL.

Iz Sindikata su kazali da se radi o uzornim medicinskim sestrama.

- Moram reći da sam zbog toga iznimno tužna budući da se radi o kolegicama koje nisu imale niti dana bolovanja izuzev rodiljnog dopusta unutar 37 godina radnog staža. To su medicinske sestre koje su provele i rat i potres i izolaciju s prekovremenim satima. I nisu niti oboljele čak od korone. I dale su maksimalno sebe - kazala je Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara.

NA RUBU ISCRPLJENJA Liječnici zbog Covida pucaju pod pritiskom: 'Bilo je preteško, više nisam mogao. Dao sam otkaz'

Miškulin tvrdi da su sustavno testiranje su odbile, a testirale bi se samo kad bi sumnjale da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Zbog toga su jutros prva upozorenja pred otkaz stigla i nastavnicima. 

U Sindikatu pozivaju da potpišu Zahtjev za zaštitom prava.

- Mi u sindikatu vjerujemo da ima dovoljno osnova da naše kolegice i kolege budu vraćene na posao. Ako uopće i dođe do tih otkaza - kazao je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

OD SRIJEDE NOVI REŽIM Lukšić o reduciranju kapaciteta za ne-covid bolesnike: 'Najveći problem su nam ljudski resursi'

Nove izmjene zakona

U svemu tome najviše trpi nastava, kao i učenici. Tri ministarstva spremaju nove izmjene Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kojima bi se sankcioniralo nepoštivanje odluke o COVID potvrdama, no predsjednik Zoran Milanović o toj odluci slabo govori. 

- Ured predsjednika je za Plenkovića eksteritorijalan. Može doći na kavu. Moja je dobra volja što ću primjenjivati - kratko je komentirao Milanović.

Predsjednik ima imunitet nepovredivosti pa ne može biti kažnjen ni kada bi se sankcije ozakonile. Ali kako tvrde pravni stručnjaci, može njegov bliski suradnik Orsat Miljenić.

- Zakon se mora primjenjivati jednako na sve i nema izuzetaka. Pa onda prekršajno može odgovarati i čelnik ureda predsjednika Republike. Ukoliko Ustavni sud ne bi utvrdio suprotno, mi moramo smatrati da su te odluke zakonite, one su na snazi, one se moraju primjenjivati - tvrdi Frane Stančić profesor na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

PRITISAK NA ZDRAVSTVO Infektolog Ivić: 'Treba nam ljudi, to je stvarni problem, a respiratora ima koliko hoćete'

Milanović: U ured predsjednika neće ući!

Inspektori, policija ili bilo tko drugi da dođe u provjeru na Pantovčak, neće moći ući.

- Ne mogu ući unutra. To je štićen objekt. Ne mogu ući. To je glupo, to je oholo. To je osiono. Ljudi će se pobuniti protiv toga. Ja neću reći ništa. Upozoravam da je to jedno infantilno samoživo ponašanje koje nema nikakve koristi. Samo štetu. U ured predsjednika neće ući. Ćao - zaključio je Milanović.

Idi na 24sata

Komentari 149

  • arwin 23.11.2021.

    Iduće nedjelje prosvjed ispred KBC-a. Ako neće sindikat i kolege s posla ima tko hoće.

  • os-lega 23.11.2021.

    Mislile, nema dovoljno medicinskih sestara pa možemo kako hoćemo? E ne možete. Glumataju nekakvu žrtvu a vidjet ćemo kako će biti harmonikaša uskoro za blagdane. Onda po običaju ne padaju s nogu.

  • 23.11.2021.

    i sve je po zakonu el tako,dobile otkaz bez razloga,a da se cijepile,i koja od medicinskih sestara kao što je u Virovitici med sestra od cijepiva umrla,za što mediji nesmiju pisati,,nebi nitko bio kriv,,bogami svijet je poludio

Komentiraj...
Vidi sve komentare