To je to što me zanima!

Otkriće pod zemljom: Našli su zlato ispod crkve u Međimurju

U Draškovcu u blizini Preloga strojevi su pogodili zlatnu žilu iz koje je šikljala svjetlucava voda s pijeskom. Pokazalo se kako je u pijesku bio visok postotak zlata
Vidi originalni članak

Kraj crkve Sv. Roka u Draškovcu bušili smo rupu u zemlji u koju smo trebali postaviti cijev za crpku u obližnjem parku. Kad je bušilica došla na dubinu od 42 metra, dotaknula je nešto pod zemljom. Iz rupe je počela izvirati voda s pijeskom neobične boje. Jako je svjetlucao. Uzorak smo odnijeli u Donji Vidovec gdje još žive posljednja dva međimurska ispirača zlata. Pokazalo se kako je u pijesku bio visok postotak zlata, rekao nam je Josip Kobal, član Odbora za hortikulturno uređenje okoliša crkve. Njegova tvrtka je izvođač radova. Nakon što se doznalo da su strojevi naboli zlatnu žilu, mjestom je zavladala euforija. Već su krenule priče o “zlatnoj vodi Svetog Roka” i znatiželjnici jedva čekaju postavljanje slavine. Mnogi prolaznici zastajkuju i gledaju u park kao da će svakog trenutka poteći zlato. Nisu svi mještani oduševljeni otkrićem zlatne žile.

- Ne damo dirati ni bušiti ništa osim ove slavine. Pa neka crkva leži i na samom suhom zlatu - komentirali su stariji stanovnici. Josip nam je pokazao najveći od svih zlatnih grumena koje je našao u pijesku. Pretpostavlja kako su strojevi “uboli” jedan od riječnih odvojaka Drave koji je presušio i bio zatrpan kad se gradila Hidroelektrana Dubrava. Vjeruje kako se ovo otkriće može iskoristiti u turističke svrhe.

- Ako poteče svjetlucava voda kroz slavinu, to će biti “zlatna voda Svetog Roka”. Zato čekamo sve turiste u Draškovcu - šali se Josip.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • DenisKokir 19.09.2011.

    e ljudi ja mislim da to nije zlato nego da su nasli krumpirove zlatice XD

  • ketyv 19.09.2011.

    joj kak smo ljubomorni,pa odnavek se zna da je Međimurje mala Švicarska,pa je i normalno da zlato zvira v Međimurju....a možda sad počne i izgradnja tako dugo čekanih toplica u Draškovcu...i da,naravno da nam krumpir raste i na betonu,jer međimurci delaju,ne čekaju kaj im penezi padaju s neba!!

  • svi-smo-isti 19.09.2011.

    Nije vise fora da se ukazuje Gospe, nego zlato i Euri....

Komentiraj...
Vidi sve komentare