To je to što me zanima!

Otpad besplatno smiju donijeti samo građani s tog područja: Sve važu, broje, ljude zapisuju

Svaki korisnik smije odložiti 200 kilograma u šest uzastopnih mjeseci građevinskog otpada iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima te koje je obavljao sam vlasnik
Vidi originalni članak

Pri ulasku u reciklažno dvorište treba pokazati osobnu iskaznicu te broj obveznika i objekta, a dovezeni otpad će izvagati, piše na lecima koje su Zagrepčani dobili uz uplatnice za listopad.

Pitali smo zagrebačku Čistoću zašto se zapisuje tko, što i koliko dovozi.

- Informatiziramo naša reciklažna dvorišta od rujna ove godine i do sada je to uvedeno na njih devet. Bilježimo korisnike i preuzeti otpad prema Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o radu reciklažnog dvorišta - pojašnjavaju iz Čistoće te dodaju kako će građane najprije upozoriti da će sljedeći put morati pokazati i šifre na računu ili njegovoj kopiji. Tehničar u reciklažnom dvorištu podatke će zapisati prema propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. Računi zbog predaje otpada u reciklažna dvorišta neće biti manji, a odlaganje otpada građanima se ne naplaćuje.

Pitali smo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja moraju li tako postupati u svim reciklažnim dvorištima.

- Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisano je da se reciklažno dvorište uspostavlja za određeno područje i namijenjeno je odvojenom prikupljanju manjih količina posebnih vrsta otpada iz kućanstva s tog područja. Oni otpad besplatno mogu donijeti, a oni koji nisu s tog područja i poslovni korisnici moraju platiti odlaganje - kažu iz ministarstva.

Moraju zapisivati količine 

Dodaju da je onaj tko upravlja reciklažnim dvorište ovlašten zatražiti osobni identifikacijski dokument korisnika.

TVRDE I DA NIJE SIGURNO Na Črnomercu prosvjedovali protiv reciklažnog dvorišta

- Nikome nije zabranjeno donošenje otpada u reciklažno dvorište, ali postoje ograničenja besplatnog korištenja, a evidencija se uvodi kako bi se spriječila zlouporaba besplatne predaje otpada. Tako, na primjer, svaki korisnik smije odložiti 200 kilograma u šest uzastopnih mjeseci građevinskog otpada iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima te koje je obavljao sam vlasnik - pojasnili su iz ministarstva.

No otpad je nekad teško predati.

Smiju dovesti i kombijem 

- Na naš servis za građane Zeleni telefon dobivamo mnogo pritužbi na zagrebačka reciklažna dvorišta. Ne žele preuzeti otpad koji su građani dovezli i često im kažu da je dvorište puno i da više nemaju mjesta za tu vrstu otpada. To se ne bi smjelo događati jer tako odbijaju ljude da odvajaju otpad – rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

PROTIV SMEĆA U DVORIŠTU Bandić nije došao na otvaranje reciklažnog dvorišta. Mještani Črnomerca idu u novi prosvjed

Zagrepčana koji je u reciklažno dvorište dovezao samo sobna vrata u kombiju htjeli su potjerati i prije nego što su provjerili što vozi i je li kombi privatni ili poslovni. Iz Čistoće kažu da je djelatnik pogriješio te da se otpad može dovesti autom, prikolicom i kombijem ako su registrirani za osobne potrebe, a volumen otpada ne smije biti veći od kubika. Za pravne osobe vrijede druga pravila.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • NikolaTesla 30.11.2020.

    Ajde ono, da te ide radnik čistoće pitat za dokumente i "zapisivat" nešto u "tekicu" poslao bi ga u MP3... Umjesto da budu sretni ko mali prasci što gubiš vrijeme na to da im to dovezeš i radiš njihov posao umjesto njih....Too much se neki igraju veličina.

  • Prevaratska Republika 30.11.2020.

    Nema problema, riješiš se otpada bilo gdje, gdje nitko ne vidi u blizini svog doma i doviđenja, sam nek naplačuju..

  • DarkJamNinja 30.11.2020.

    najiskrenije.. slična informacija mi se urezala u glavu još ko klincu prije 30ak godina.... vozim se sa starim i vidimo smeće pokraj ceste.. kažem mu "gle marin ivanoviće kak bacaju smeće po svuda. kaj im je problem otpeljat na smetlište? "... stari kaže "kad im otpeljaš moraš tamo i platit"... ja ostao zbunjen

Komentiraj...
Vidi sve komentare