Otpad besplatno smiju donijeti samo građani s tog područja: Sve važu, broje, ljude zapisuju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 12

Otpad besplatno smiju donijeti samo građani s tog područja: Sve važu, broje, ljude zapisuju

Otpad besplatno smiju donijeti samo građani s tog područja: Sve važu, broje, ljude zapisuju
3

Svaki korisnik smije odložiti 200 kilograma u šest uzastopnih mjeseci građevinskog otpada iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima te koje je obavljao sam vlasnik

VIDEO

Pri ulasku u reciklažno dvorište treba pokazati osobnu iskaznicu te broj obveznika i objekta, a dovezeni otpad će izvagati, piše na lecima koje su Zagrepčani dobili uz uplatnice za listopad.

Pitali smo zagrebačku Čistoću zašto se zapisuje tko, što i koliko dovozi.

- Informatiziramo naša reciklažna dvorišta od rujna ove godine i do sada je to uvedeno na njih devet. Bilježimo korisnike i preuzeti otpad prema Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o radu reciklažnog dvorišta - pojašnjavaju iz Čistoće te dodaju kako će građane najprije upozoriti da će sljedeći put morati pokazati i šifre na računu ili njegovoj kopiji. Tehničar u reciklažnom dvorištu podatke će zapisati prema propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. Računi zbog predaje otpada u reciklažna dvorišta neće biti manji, a odlaganje otpada građanima se ne naplaćuje.

Pitali smo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja moraju li tako postupati u svim reciklažnim dvorištima.

- Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisano je da se reciklažno dvorište uspostavlja za određeno područje i namijenjeno je odvojenom prikupljanju manjih količina posebnih vrsta otpada iz kućanstva s tog područja. Oni otpad besplatno mogu donijeti, a oni koji nisu s tog područja i poslovni korisnici moraju platiti odlaganje - kažu iz ministarstva.

Moraju zapisivati količine 

Dodaju da je onaj tko upravlja reciklažnim dvorište ovlašten zatražiti osobni identifikacijski dokument korisnika.

Na Črnomercu prosvjedovali protiv reciklažnog dvorišta
Na Črnomercu prosvjedovali protiv reciklažnog dvorišta

- Nikome nije zabranjeno donošenje otpada u reciklažno dvorište, ali postoje ograničenja besplatnog korištenja, a evidencija se uvodi kako bi se spriječila zlouporaba besplatne predaje otpada. Tako, na primjer, svaki korisnik smije odložiti 200 kilograma u šest uzastopnih mjeseci građevinskog otpada iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima te koje je obavljao sam vlasnik - pojasnili su iz ministarstva.

No otpad je nekad teško predati.

Smiju dovesti i kombijem 

- Na naš servis za građane Zeleni telefon dobivamo mnogo pritužbi na zagrebačka reciklažna dvorišta. Ne žele preuzeti otpad koji su građani dovezli i često im kažu da je dvorište puno i da više nemaju mjesta za tu vrstu otpada. To se ne bi smjelo događati jer tako odbijaju ljude da odvajaju otpad – rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Bandić nije došao na otvaranje reciklažnog dvorišta. Mještani Črnomerca idu u novi prosvjed
Bandić nije došao na otvaranje reciklažnog dvorišta. Mještani Črnomerca idu u novi prosvjed

Zagrepčana koji je u reciklažno dvorište dovezao samo sobna vrata u kombiju htjeli su potjerati i prije nego što su provjerili što vozi i je li kombi privatni ili poslovni. Iz Čistoće kažu da je djelatnik pogriješio te da se otpad može dovesti autom, prikolicom i kombijem ako su registrirani za osobne potrebe, a volumen otpada ne smije biti veći od kubika. Za pravne osobe vrijede druga pravila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama