To je to što me zanima!

Otrovali se hranom na izletu? Poslali ih u hotel, a ne u KBC

Srednjoškolci su se otrovali hranom na ekskurziji u Makarskoj, a kada su zatražili pomoć, upućeni su u KBC Split. Na kraju do bolnice u Split nisu ni stigli jer su sva djeca ipak dobro...
Vidi originalni članak

U Makarskoj je došlo do bizarnog incidenta nakon što je deset 15-godišnjaka iz Srebrenika kod Tuzle upućeno na Hitnu pomoć sa simptomima bolova i grčeva u trbuhu te povraćanjem. 

Budući da su makarskoj Hitnoj sumnjali na trovanje hranom, uputili su ih na epidemiologu u KBC Split.

Dobili su infuziju, a nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su nazad u hotel 'Bonaca' gdje su odsjeli tijekom ekskurzije, piše Slobodna Dalmacija. Ujutro je, međutim, na Hitnu došlo još pet tinejdžera s istim simptomima.

- Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela, primjerice, ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu - za Slobodnu je izjavio dr. Mate Kasalo, voditelj makarske Hitne.

Voditelj srednjoškolaca Ivan Simić pak je izjavio da su sva djeca u hotelu i da su dobro. Dodao je kako nisu ni išli u splitsku bolnicu.

- Nama nitko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i nitko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu – rekao nam je Šimić.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu, budući da se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na što su u makarskoj Hitnoj posumnjali.

- Činjenica je da je liječnik na Hitnoj preporučio daljnju obradu infektologa i za to je nakon obrade sigurno imao razlog. Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome što su i gdje jeli, te da smo uzeli uzorke. Kada liječnik kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer nakon obrade pacijenta kontaktira i sanitarna inspekcija, koja će eventualno intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa - poručuje dr. Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon incidenta s Hitnom, voditelji ekskurzije vratili su se u Tuzlu.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • POTPEC 29.09.2019.

    Sramota da se nastavnici stavljaju ispred doktora. Ako su znali razlog bolesti onda su s njima tribali doći na Prvu pomoć i objasniti lječnicima razlog njihove bolesti... OVAKO ispada da su veći lječnici od ljčnica, a sutra kad doktori odluče drukčije onda čemo drvlje i kamenje po njima.

  • milano 29.09.2019.

    možda su pomiješali više vrsta alkohola

  • Mohik 29.09.2019.

    Glavno da su nastavnici odlucili da li nece poslusati upute doktora..... koji mentalitet...

Komentiraj...
Vidi sve komentare