To je to što me zanima!

Otvorili su birališta u Velikoj Britaniji: Laburisti ili torijevci?

Iako se i premijer konzervativac David Cameron i njegov rival laburist Ed Miliband nadaju većini, novu vladu će morati sastaviti koaliranjem s manjim strankama
Vidi originalni članak

Očekuje se da će dvije trećine Britanaca s pravom glasa izaći na izbore, a glasačka mjesta u četvrtak ujutro otvorena su diljem Velike Britanije. Glasati se može sve do 22 sata.

Na ovim se izborima očekuje neizvjestan rezultat i veliko političko trgovanje. Naime, konzervativci premijera Davida Camerona i vodeća opozicijska Laburistička stranka Eda Milibanda izjednačeni su u anketama javnog mnijenja i izgleda da nitko od njih neće biti u stanju da osvoji većinu od 650 parlamentarnih mjesta. Novu vladu će najvjerojatnije morati sastaviti koaliranjem s jednom ili više manjih stranaka.

Ovi izbori na Otoku su važni jer bi trebali odrediti gospodarski smjer razvoja zemlje, a mogao bi imati velike posljedice za socijalnu državu, na odnos s Europskom unijom kao i na budući integritet zemlje.

U Velikoj Britaniji se tradicionalno izbori uvijek održavaju četvrtkom i to prvog svibanjskog četvrtka svakih pet godina. Takav je običaj još od 1935. godine, a 2011. to je postao i zakon.

Engleska ima 533 izborne jedinice, Škotska 59, Wales 40, a Sjeverna Irska 18. U svakoj je broj glasača u prosjeku 70 tisuća.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Satnik Dušan Jugović 07.05.2015.

    Vrlo važno koji klaun će glumiti vlast, politiku će ionako voditi City.

  • ne1znam1zasto 07.05.2015.

    a ja glasam za kafanu i marihuanu :)

  • Wimby 07.05.2015.

    Pobijedit ce Cameron, provesti onaj referendum o EU gdje ce se ipak izjasniti za ostanak u Uniiji jer iako misle da bi mogli bez EU ipak SAD njih vise voli u Uniji. A i puno bi izgubili u trgovackim odnosima jer bi se mnoge kompanije zbog uvodjenja carina i dodatnih poreza selile iz Britanije u neke drzave EU tako da nek ne izmisljaju previse. Ionako su poruzna nacija i stranci sto im dodju im uljepsavaju drzavu kao npr. ja. :P A naravno ima i izuzetaka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare